/ ThinkStock/Getty Images
Повече пари ще има и за плащания към чужди здравни каси
С 490 млн. лева се предвижда увеличение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на надзорниците.
 
По време на заседанието единодушно е бил приет проектът на бюджета за 2019 г. От тази сума 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък - средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година, уточни Начева.

С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година. При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв, обобщи по-рано предложенията БНТ.
 
Българите дофинансират здравната система с над 2 млрд. лева годишно

Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в нова структура, която ще е на подчинение на здравния министър и ще контролира и болниците.
 
С 18 млн. лева е увеличен бюджетът за личните лекари, 28 млн. лева повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. лева - за изследвания. Проектобюджетът предвижда също над 100 млн. лева повече за онколекарства за лечение в болница и още 14 млн. лева за домашно лечение.
 

БГНЕС, архив


Парите за плащания към чужди здравни каси се увеличават с над 80 млн. лева. С тях ще се погасяват натрупаните през последните години дългове, заради които се създаде напрежение. От следващата година Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина преминават към Здравната каса.
 
Идеите за реформа на здравноосигурителния модел

На фона на дебатите около новия здравен модел, проектобюджетът предвижда драстични промени още от следващата година. За да намалеят разходите на касата, се предлага парламентът да дава съгласие за разкриване на нови болници. Сега това може да прави здравният министър.
 
Болниците ще могат да сключват договори за нови дейности като скенер или ядреномагнитен резонанс например, само ако са в регион, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет.