Даниела Дариткова
Даниела Дариткова / БГНЕС
Сектор здравеопазване се нуждае от надпартиен консенсус, заяви народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Тя взе участие в дебатите по вота на недоверие срещу правителството за политиката му в здравния сектор, а в изказването си разкритикува мотивите на БСП, с които той бе внесен.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изложи мотивите за искането на вот на недоверие от страна на БСП към кабинета за политиката в сектор здравеопазване. "Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България последните десет", посочи тя и отбеляза, че за това време той е сменил девет здравни министри и осем управителя на Националната здравноосигурителна каса. Лидерът на БСП отбеляза, че в този период парите за здраве се увеличават непрекъснато и днес достигат близо 9 млрд. лева, но 4 млрд. от тях българските граждани плащат от джоба си. Нинова посочи сред мотивите и болници, които имат дългове, а като аргументи изтъкна и лекарствената политика, липсата на кадри, както и  предложената от управляващите здравна реформа.

Депутатите ще обсъдят вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“

„Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването“, призова от своя страна Даниела Дариткова от парламентарната трибуна. Тя обвини опозицията и за това, че с начина на внасяне на вота са направили поредната демонстрация за това как не се постига политическо съгласие. „Тръгнахте по села и паланки да представяте своята програма с претенциозното заглавие „Визия за България“, но явно не чухте хората. Аз се прибирам всяка седмица в своя избирателен район и се срещам с тях. Хората не очакват от нас непрекъснато да спорим и да се караме, а очакват да постигнем съгласие и да намерим решение. Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята. Смятам, че във всички аргументи и изказвания, които направихте, виждам еклектичен сбор от факти и неточно цитиране. Всичко това се прави с една едничка цел – да докажете своите аргументи. Но аргументите на силния трябва наистина да почиват на всички нормативни решения, но и да предлагат алтернатива“, обърна се Дариткова към БСП.

Даниела Дариткова
БГНЕС

Тя подложи на анализ много от мотивите на вота и обърна специално внимание на предлаганата от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев промяна в модела на здравно осигуряване. Според нея Ананиев успешно е изпълнил решението на парламента, защото е внесъл концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не предложение за законови промени. „В дискусията по тази концепция ние поканихме всички заинтересовани страни, а не избирателно, като вас – само общинските болници. Забравихте университетските, областните и частните болници. Защо?“, попита председателят на здравната комисия депутатите от БСП.

Цветан Цветанов: За всички е ясно, че вотът няма да мине

Според нея министър Ананиев коректно е изпълнил своите задължения, а в момента експертни работни групи ще обсъждат предимствата и недостатъците на предлаганите два модела, за да се предложи решение, което да осигури социално приемливо здравно осигуряване.
БТА, БГНЕС