/ Gulliver/Getty Images
Актьорът Димитър Маринов, който се качи на сцената на Оскарите с българското знаме в джоба на сакото си, пристига у нас. Той ще представи наградения с "Оскар" за най-добър филм "Зелената книга" пред българската публика. Това ще се случи по време на 23-я „София филм фест”, който започва след броени дни.

„Той е първият българин, който успя в едната си ръка да държи българското знаме, а в другата "Оскар!", казва Стефан Китанов, директор на „София Филм Фест”.

Българско знаме на наградите „Оскар“ (ВИДЕО)


Димитър Маринов ще представи и лентата на режисьора Лъчезар Аврамов "Снимка с Юки", в която Маринов играе една от централните роли.

На фестивала ще присъства и носителят на "Оскар" - Павел Павликовски, който ще представи филма - "Студена война", получил три номинации за престижната награда. На 11-ти март в кино "Люмиер" ще бъде премиерата на филма на журналистката Галя Щърбева "Калин и отбора на затвора".

Актьорът Димитър Маринов: В момента най-страшното в Америка е да си бял мъж

Сниман е почти 5 години в затвора в Казичане и разказва историята на един вдъхновяващ човек - Калин, който е психологът на затвора и който въвлича затворниците в различни ситуации, така че да ги социализира за живота извън решетките!", споделя журналистката.

През август "Калин и отбора на затвора" беше единственият български филм, селектиран в престижния "Сараево филм фестивал".

На "София филм фест" за пръв път ще бъде показан дебютният режисъорски филм на Мариян Вълев "Лошо момиче", съобщи още директорът на фестивала Стефан Китанов. "Лошо момиче" е част от програмата "Ново българско кино".

Лентата разказва за талантлива гимнастичка, която след конфликт с родителите си се забърква в неприятности. По думите на Вълев филмът е сглобен от истински истории, на които режисьорът е бил свидетел през бурния си живот.

„Зелената книга“ спечели Оскар за най-добър филм: Големите победители на Оскар 2019

В програмата "Ново българско кино" ще има още два български дебюта.

"Танго в тунела" на режисьорите Стоян Анов и Ники Станчев е независима продукция. Определян от авторите си като модерна драма насочена към поколението след 90-те години.

Другият български дебют е "Обичам те, Бойдин" с Деян Донков и Меглена Караламбова в главните роли, режисиран от Борислав Михайловски, също независима продукция. Историята проследява живота на мъж на средна възраст, който в своята най-дълбока криза успява да намери надежда за себе си, помагайки на умиращия си дядо, разказа режисьорът.

В програмата "Ново българско кино" са 10 филма, между които "Живи комини" на Радослав Спасов , "Ирина" на Надежда Косева и "Мълчанието на сестра ми" на Киран Коларов.

В "Двореца" показват историческия филм "Съ Нами Богъ"

Някои от акцентите на "Ново българско документално кино" са "Какъв цвят има този свят" на Ралица Димитрова, "Калин и отбора на затвора" на Петко Гюлчев и Галя Щърбева и "Написаното с перо от ангел е завинаги" на Христо Илиев.

От 28 февруари започват прожекциите в Дома на киното, като ще има специална програма с ретроспективи и интересни събития. "105 минути София" на Камен Воденичаров ще бъде показан специално по повод 140-годишнината от избирането на София за столица на България.

Акцент е и световната премиера на "Изгубени спомени" /Белгия - България/ на Златина Русева, на 8 март.

С 11,5% по-малко зрители в киносалоните през 2018 година


И тази година ще има специално издание на фестивала в Бургас - "СФФ на брега" между 14 и 22 март в Общинското кино "АБ" . В програмата са 18 филма. За пръв път "СФФ на брега" организира кино клас, който ще води режисьорката Надежда Косева.

Тази година откриването на фестивала в Пловдив ще бъде на 13 март с филма на Биле Аугуст "Щастливеца Пер". Режисьорът ще бъде специален гост на града.

Изданието на фестивала във Варна също ще започне през март.
БТА, nova.bg