Името на българския актьор стана световноизвестно заради майсторското му превъплъщение във филма Зелената книга, с пет номинации за Оскар
Името на българския актьор стана световноизвестно заради майсторското му превъплъщение във филма Зелената книга, с пет номинации за Оскар / Gulliver/Getty Images
Актьорът Димитър Маринов: Идеята за равенство в САЩ е прекрасна, но е криворазбрана
100581
Актьорът Димитър Маринов: Идеята за равенство в САЩ е прекрасна, но е криворазбрана
  • Актьорът Димитър Маринов: Идеята за равенство в САЩ е прекрасна, но е криворазбрана
В момента най-страшното в Америка е да си бял мъж, защото си виновен и нарицан за всичко. Това коментира в интервю за Дарик актьорът Димитър Маринов – участник в номинирания в пет категории за "Оскар" филм „Зелената книга”. По думите му идеята за равенство в САЩ е прекрасна, но е криворазбрана и се е превърнала в извращение.
 
Според Маринов, който живее зад Океана от близо 30 години, в момента в САЩ се прави това, което Съветската революция е направила навремето – приравняване на цялото общество в посока надолу, вместо нагоре.

„Зелената книга“ спечели наградата за най-добър филм на Гилдията на продуцентите

"Живеейки тук вече 29 години, аз такова чудо не съм виждал никога. Цялата тази адженда, която е за расизъм, за джендър култура, за т. нар. изравняване, което като идея и презумпция е прекрасно нещо, но е криворазбрано, усукано и за мен вече се превръща в извращение", смята българинът, живеещ в САЩ.

"Разбирането за изравняване идва от факта, че човек, който е с 65 IQ, той би трябвало да има абсолютно всичките права, възможности и реалности с човек, който има 150 IQ. Един човек, който е черен, има същите права на бял, на жълт, на латино - това е прекрасно! Но проблемът е, че всеки един от тези хора, които искат да се уеднаквят, реално като образование, като интелект, като възможности, като талант, като способности не са еднакви. Ние всички сме много различни", коментира Маринов.
 

"Това, което се прави в момента тук, е това, което Съветската революция навремето направи в Русия - едно абсолютно изравняване. Цялата мисъл и разум на една държава започват да се приравняват надолу, вместо да е обратното и отдолу да тръгва нагоре", казва още той пред Дарик.

"В момента най-страшното в Америка е да си бял мъж - ти си виновен за всичко, ти си нарицан за всичко и останалото не е важно. Не може да се чувстваме дори хора вече. Всеки се е свил, всеки го е страх да каже дори една дума, дори да направи коментар, защото, познайте какво - ще си изгуби работата", добави още актьорът.

Най-добрите в киното в битка за най-престижните награди: Номинациите за Оскар 2019
 
Димитър Маринов
Gulliver/Getty Images


Според Маринов това е "унищожаване на стойности и ценности и вместо да отиваме в посока за обединяване, за разбиране, за подаване на ръка, за изслушване, за сближаване, ние правим точно обратното".

Името на българския актьор стана световноизвестно заради майсторското му превъплъщение във филма „Зелената книга“, който има пет номинации за "Оскар" и е с участието на Виго Мортенсен и Махершала Али.

Димитър Маринов и Майк Хатън
Димитър Маринов и Майк Хатън / Gulliver/Getty Images