/ Gulliver/Getty Images
"Зелената книга" на режисьора Питър Фарели спечели наградата за най-добър филм на американската Гилдия на продуцентите, набирайки позиции в надпреварата за "Оскар"-ите, предадоха световните агенции.
 
Професионалната организация, изненадващо според някои наблюдатели, предпочете продукцията за зародилото се приятелство между чернокож пианист и белия му шофьор пред смятаните за фаворити филми "Рома" и "Роди се звезда".

Филмът „Зелената книга“ връща зрителя в 60-те години на миналия век, когато Тони "Лип" Валелонга, италиано-американски охранител, е нает да вози и охранява Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг, където законите на Джим Кроу за сегрегацията все още се прилагат. По време на пътешествието между грубоватия шофьор (в ролята Виго Мортенсен) и изискания музикант (Махершала Али) се заражда крепко приятелство.

Обявиха номинациите за наградите БАФТА (ВИДЕО)
 
За топ отличието на 30-ите награди на продуцентската гилдия се съревноваваха също "Черната пантера", "Черен в клана" ("BlacKkKlansman"), "Луди богати азиатци", "Бохемска рапсодия", "Вице" ("Vice"), "Фаворитката" и "Нито звук".

Вижте  големите победители на наградите БАФТА 2018 (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Отличията на холивудските продуценти са смятани за солиден индикатор за победа в топ категорията на наградите "Оскар", присъждани от Академията за кинематографично изкуство и наука. Досега изборът на гилдията и киноакадемията е съвпадал в 20 от 29 случая, в това число и миналата година, когато и двете организации отличиха като най-добър филм "Формата на водата".

Кои са големите победители на наградите Златен глобус?
 
В останалите филмови и телевизионни категории Гилдията на продуцентите отличи следните продукции:

- "Спайдърмен: В Спайди-вселената" - най-добра анимация

- "Won't You Be My Neighbor" - най-добър документален филм

- "Американците" - най-добър драматичен телевизионен сериал

- "Удивителната госпожа Мейзъл" - най-добър комедиен телевизионен сериал

- "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история" - най-добър лимитиран телевизионен сериал

- "451 градуса по Фаренхайт" - най-добър телевизионен филм

- "Кралската надпревара на Ру Пол" - най-добро състезателно риалити шоу

- "Антъни Бурдейн": Parts Unknown - най-добра документална програма

- "Шоуто на Джон Оливър" - най-добро развлекателно/ток шоу

- "Улица Сезам" - най-добра детска програма


Със специални отличия бяха удостоени Кевин Файги, Джейн Фонда, Кения Барис, Тоби Емерих, Ейми Шърман-Паладино.

Американската Гилдията на продуцентите е организация с идеална цел, която представлява интересите на продуцентите във филмовата индустрия, телевизията и новите медии. Гласуващите й членове са над 7000.




 
БТА