Наградите БАФТА е смятат за британския еквивалент на Оскарите
Наградите БАФТА е смятат за британския еквивалент на Оскарите / Gulliver/Getty Images
Историческата комедия "Фаворитката" на Йоргос Лантимос получи 12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, сред които за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добър режисьор и най-добра актриса, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Вижте  големите победители на наградите БАФТА 2018 (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
С по седем номинации за отличията, смятани за британския еквивалент на наградите Оскар, следват филмите "Бохемска рапсодия", "Първият човек", "Рома" и "Роди се звезда". Политическата комедия "Вице" получи шест номинации, а "Черен в клана" - пет.
В категорията за най-добър филм освен "Фаворитката" са номинирани продукциите "Зелената книга", "Роди се звезда", "Рома" и "Черен в клана".

Вижте какво облякоха звездите на червения килим на наградите БАФТА 2018 (СНИМКИ)
 
С номинации за най-добър британски филм са "Звяр", "Фаворитката", "Бохемска рапсодия", "Маккуин", "Стан и Оли" и "Никога не си бил действително тук" ("You Were Never Really Here").
В режисьорската категория Йоргос Лантимос за "Фаворитката" ще си оспорва приза със Спайк Лий за "Черен в клана", Алфонсо Куарон за "Рома", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Павел Павликовски за "Студена война".

Херцогиня Кейт излезе блестящо от деликатната ситуация на наградите БАФТА 2018 (СНИМКИ)
 
Оливия Колман, чието превъплъщение в образа на кралица Анна във "Фаворитката" вече ѝ донесе редица награди, е номинирана в категорията за най-добра актриса заедно с Глен Клоуз за "Съпругата", Лейди Гага за "Роди се звезда", Вайола Дейвис за "Вдовици" и Мелиса Маккарти за "Можете ли да ми простите?".
Оливия Колман и Глен Клоуз преди броени дни получиха отличия Златен глобус за най-добра актриса съответно в комедия и драма.

Кои са големите победители на наградите Златен глобус?
 
Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Крисчън Бейл за "Вице", Рами Малек за "Бохемска рапсодия", Виго Мортенсен за "Зелената книга", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Стив Куган за "Стан и Оли".
С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Ейми Адамс за "Вице", Клеър Фой за "Първият човек", Ема Стоун за "Фаворитката", Марго Роби за "Кралицата на Шотландия" и Рейчъл Вайс за "Фаворитката"
 
В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Адам Драйвър за "Черен в клана", Махершала Али за "Зелената книга", Ричард Грант за "Можете ли да ми простите?", Сам Рокуел за "Вице" и Тимъти Шаламе за "Прекрасно момче".
 
Номинираните в категорията за най-добър чуждоезичен филм продукции са "Капернаум", "Студена война", "Догмен", "Рома" и "Крадци от магазини".

Херцогиня Катрин не облече черна рокля на наградите БАФТА 2018 (СНИМКИ)
 
"Феноменалните 2", "Островът на кучетата" и "Спайдърмен: В Спайди-вселената" ще се съревновават за наградата за най-добра анимация.
С номинации за оригинален сценарий са филмите "Студена война", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома" и "Вице", а за адаптиран - "Черен в клана", "Можете ли да ми простите?", "Първият човек", "Ако Бийл стрийт можеше да говори" и "Роди се звезда".
 
Предварително бяха обявени претендентите за приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката.

Модните гафове и най-стилните звезди на наградите БАФТА 2018 (СНИМКИ)

Наградата се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Номинираните тази година са Летиша Райт, Бари Коган, Синтия Ериво, Лакийт Станфийлд и Джеси Бъкли
 
Наградите БАФТА се връчват две седмици преди Оскар-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.
 
Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на 10 февруари на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон. Водеща на наградното шоу отново ще бъде Джоана Лъмли, която замени дългогодишния домакин на проявата Стивън Фрай.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА