Десислава Атанасова
Десислава Атанасова / БТА
"Въпреки, че нямаше ясен победител на изборите - честито на първите. Изборите се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на представители на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в обществото."

Това заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ при откриването на новото Народно събрание.

"Вместо изборите да разрешат политическата криза, служебното правителство я задълбочи. И днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме на блокаж на цели държавни системи", подчерта Атанасова.

Мая Манолова: Целта ни е мутризацията в бъдеще да не бъде възможна

Тя заяви, че предходните управляващи ще бъдат категорична опозиция и ясно даде да се разбере, че със заявените от партията на Слави Трифонов приоритети, те не могат да разчитат на подкрепа от ГЕРБ за бъдещо правителство.

"ГЕРБ ще бъде силна и компетентна опозиция. Опонент няма да са ни управляващите партии, а хаосът, безидейността и безотговорността за държавата. След провала на 45 парламент сме изправени пред възможността България да се управлява чрез интереси, а отговорността да не се носи от политическо лидерство. Имали сме подобни кабинети и знаем, че те завършат с крах. А, сметката за безвремието и грабежа винаги е плащана от гражданите", изтъкна Атанасова.

Евентуалното бъдещо управление, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ ще бъде изправено пред още един проблем, завещан от служебния кабинет - растящата вътрешна конфронтация в българското общество.

Ива Митева: Надявам се този път да се избере кабинет

"ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство. Винаги сме държали да носим отговорност за решенията, които взимаме, когато сме участвали във властта. Ние ще сме опозиция на следващото управление. Няма как да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, върху концесия на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. Това не е дясна политика", подчерта още тя.

От ГЕРБ смятат, че най-тежките удари са били нанесени върху системите, които са длъжни да издържат при евентуална нова криза - здравна, социална, икономическа, посочиха още от парламентарната група.

"През есента българското общество ще е изправено пред изпитания, непредвидимост, и вместо подготовка за прием на пациенти в болниците, започнаха уволнения на лекари, и то в най-важните лечебни заведения", посочи Атанасова. "Деструктивните действия са в ущърб на цялото общество, не на ГЕРБ", категорична бе тя.