/ Facebook/ Бойко Борисов
"Нито един президент до момента не си е позволявал да злоупотребява с Конституцията по начина, по който го прави Радев", посочиха от партията
От ГЕРБ смятат, че големият брой секции в чужбина е създал възможност за купуване на гласове и контролиран вот. Това заяви по време на брифинг заместник-председателят на партията Даниел Митов, който обяви ГЕРБ за победител на родна почва, тъй като преднината на „Има такъв народ“ (ИТН) пред тях идва от гласовете зад граница. В брифинга взеха участие още лидерът на партията Бойко Борисов и бившият здравен министър Костадин Ангелов. 

Тошко Йорданов: Ако кабинетът на „Има такъв народ“ не бъде подкрепен, логично е да има избори

„Когато става въпрос за окончателния резултат, след анализ се оказа, че общият брой на гласовете в България дава предимство и победа на ГЕРБ-СДС с близо 30 000 гласа разлика“, допълни Митов и уточни, че имат съмнения за това как се е оперирало с машините и кой ги е пипал.

По думите на заместник-председателя на ГЕРБ, ДПС съвсем целенасочено е преливала гласове към ИТН в емблематични общини. Това се е случило, според данните и анализите на изборния резултат на ГЕРБ, в общини като Кърджали, Рудозем, Мадан, където ДПС губи гласове, а ИТН получава. В ромските секции, особено в София, също имало сериозна подкрепа за партията на Станислав Трифонов.

Нашият резултат се дължи на дългогодишна работа в тези общности. Нямаме никаква представа откъде е дошла тази внезапна подкрепа за ИТН специално за ромските секции в София, но и не само“, каза още той.

Бурни реакции, след като Слави Трифонов оттегли номинацията на Николай Василев за премиер

По думите му "нито един президент до момента не си е позволил да злоупотребява с Конституцията и институцията служебен кабинет по начина, по който го прави Румен Радев".

"Румен Радев се похвали, че служебният кабинет успешно демонтирал предишното правителство. Очевидно той му е дал такава задача, което по силата на българската Конституция е нелегитимно. Служебен кабинет не може да си занимава с подобни неща. Нито един президент до момента не си е позволявал да злоупотребява с Конституцията и институцията служебен кабинет по начина, по който го прави Радев. Президентите до момента в българската история след 89 година са се въздържали от подобна груба и брутална намеса. А Радев води война срещу част от българските граждани и срещу българската демокрация. Това е пагубно и той ще трябва да плати цена на предстоящите президентски избори", заяви още Митов.

Дончева: Няма нищо по-естествено част от служебните министри да получат постове в новия кабинет

"На тези избори има голяма уйдурма, цифрите го показват – ДПС играха за ИТН", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Навсякъде в смесените райони в горските стопанства, където мюсюлманите намират прехрана, във ВиК секторите – всички назначения са направени от ДПС. Там, където не са имали достатъчно хора – от БСП", посочи той. 

"Ангажиментът към ДПС вече го свършиха. Назначенията са направени. Сега ДПС може да стои уж на страна. Нашият приятел Христо Иванов казва, че ако има правителство на малцинството само с гласовете на ИТН, това много бързо ще се превърне в целувка на смъртта. Правилно.Това ще се превърне в поредното правителство, което се носи по вълните на неясни мнозинства и винаги по тези вълни ще виждаме медузите на ДПС, които може би е забелязал около "Росенец", заяви Борисов.

Христо Иванов: Консултациите в новото Народно събрание ще покажат дали има воля за дълбока промяна

Той посочи, че десетки кадри от ГЕРБ по райони са били разпитвани преди изборите.

"Стискаме палци служебното правителство да остане колкото може по-дълго, защото колкото повече стои това правителство, толкова повече антидемократът Румен Радев се дискредитира", посочи лидерът на ГЕРБ. По думите му това служебно правителство "виси" на врата на Румен Радев и ще го потопи, "Искаме този път да сме опозиция и всеки ден да питаме какво става с ваксинацията и защо хвърляте ваксини", коментира още Борисов.