След като по-рано през деня лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че оттегля номинацията на Николай Василев за премиер, предложен преди дни заедно с проектокабинет, последваха много реакции от различните партии.

"Върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината", обясни Слави в пост в социалните мрежи решението си.

Той заяви още, че съвсем скоро ще предложи нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет: "И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, в петък (16 юли) в БТА, точно в 13:00 ч., част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти. Силата е в истината".

Слави Трифонов оттегля номинацията на Николай Василев за премиер

Първо дойде реакция от партия ГЕРБ.

"Колкото сериозно и отговорно беше представено това правителство, толкова отговорно и сериозно беше и прибрано. Това е първото правителство в историята, което подаде оставка преди да е избрано", посочиха те.

ГЕРБ за решението на Трифонов: Това е първото правителство в историята, подало оставка, преди да е избрано

"Браво на Слави и "Има такъв народ"! Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце". Това написа от своя страна във Фейсбук председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

"Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи. Това са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов", посочи Манолова.

"Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват. И с персонален състав приемлив за широката общественост", коментира тя. И отбелязва, че днес не е бил добър ден за Борисов.

Слави Трифонов с предложение за кабинет: „Има такъв народ“ няма да се коалира с нито една партия

От „Демократична България” заявиха, че е твърде рано да дадат окончателно заключение дали бих подкрепили „Има такъв народ”, а от БСП и ДПС отказаха коментар.

Ситуацията коментира и социологът Първан Симеонов пред NOVA. В интервю от преди няколко дни той заяви, че Слави Трифонов се самоубива политически с предложения от нея кабинет.

„Трифонов е осъзнал грешката си и опитва да я поправи. Сега се отваря врата за преговори и намиране на общ път за партиите на протест. Това е добро решение. Сега проетокабинетът става по-възможен”, смята той.

От лондонско юпи до бъдещ премиер: Кой е Николай Василев

Симеонов определи като грешка липсата на диалог с останалите политически партии.

„Ситуацията е такава, че народът не е дал отговорността само на една партия. Поръчката е за промяна през няколко партии, които наричаме партии на протеста. Логично бе да се потърсят мостове между тях. Разбира се, беше забавно за гледане да се види как едната партия ревнува, а друга се ядосва. Това са нормални неща. В политиката има и грешки, но част от изкуството да бъдеш политик е да си гъвкав и да си признаваш грешките”, посочи социологът.

Според него ще бъде открита някаква среда между трите партии на протеста.

ЦИК с окончателни данни: Кой колко депутати вкарва в 46-ото Народно събрание