Политическата кариера на Николай Василев започва в правителството на НДСВ, което бившият премиер Симеон Сакскобургготски сформира през 2001 година. 

Тогава той кани Василев да се завърне от Лондон и го представя като част от своя екип от т.нар. "юпита". Малко преди това бъдещият министър се е включил към популярното по онова време движение Български Великден, което събира успели българи зад граница в помощ на страната.

Николай Василев става вицепремиер и министър на икономиката когато е само на 31 години.

Две години по-късно сменя ресора и поема втори министерски пост в рамките на управлението на НДСВ. Това се случва заради конфликт с ДПС заради приватизацията на "Булгартабак". До края на мандата на "царското правителство" Николай Василев продължава да изпълнява вицепремиерските си функции, но като министър на транспорта и съобщенията. По негово време се приватизира държавната телефонна компания БТК и започна модернизацията на БДЖ с купуването на първите мотриси "Сименс". Тогава той става обект на множество критики, тъй като те са закупени с кредит от 180 млн. евро, който се оказа труден за изплащане.

Слави Трифонов с предложение за кабинет: „Има такъв народ“ няма да се коалира с нито една партия

За трети път Николай Василев участва в изпълнителната власт като част от правителството на Тройната коалиция, което през 2005-а сформират БСП, НДСВ и ДПС. Тогава той става министър на държавната администрация и административната реформа, като изкарва на този пост пълен 5-годишен мандат.
 

Николай Василев
БТА

Преди да се завърне в България от Лондон, Василев работи като инвестиционен брокер и данъчен консултант за големи компании, натрупвайки богат опит в областта на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Освен в британската столица, младото юпи живее и работи също така в Токио, Ню Йорк и Будапеща.

Василев е първият българин, който става сертифициран финансов аналитик.

Приоритетите на „Има такъв народ“: От детските градини до Космоса


Роден през 1969 година във Варна, номинираният за премиер от Слави Трифонов е икономист по образование. Завършва Университета за икономически науки в
Будапеща, а след това получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк. Следват две магистратури - по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ в САЩ и токийския университет „Кейо“.

Женен, с две деца. След излизането си от властта Николай Василев става управляващ партньор в една от най-големите независими компании за управление на активи в България.

Николай Василев
kingsimeon.bg

Василев продължава да поддържа близки отношения с бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който винаги присъства лично на представянията на неговите книги. Една от тях представлява наръчник за младите хора със съвети как успешно да изградят своята кариера и е предназначена за студенти, родители и представители на бизнеса.