Лидерът на партията „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов направи специално изявление, в което каза категорично, че няма да се коалират с нито една партия, а ще вземат мандата. Той представи и тяхното предложение за конкретен състав и структура на кабинет.

Как гласуваха българите в различните области у нас


"Има такъв народ няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство. Законът и конституцията ни дават това право да не създаваме коалиция. Аз мисля, че няма правителство на малцинството, няма правителство и на мнозинството, защото всички правителства са на България. "Има такъв народ" ще вземе мандата за съставяне на правителство и ще представи на парламента свой състав и структура за Министерски съвет. Правителството, което предлагаме, е съставено от експерти - всеки в своята област и то ще има конкретни приоритети пред себе си с възможно най-кратък срок за изпълнение", каза Трифонов. 

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали, съобщи още Трифонов.

enlightenedПравителството, което предлага "Има такъв народ":

За министър-председател ИТН предлага Николай Василев.  

За вицепремиери са поканени Ради Найденов, който да поеме и външното министерство, и проф. Николай Радулов, който да бъде вътрешен министър.

За министър на финансите - Мария Бойчинова. 


За министър на икономиката е поканен Любомир Дацов, за министър на образованието - Наталия Митева, на енергетиката - Красимир Ненов

Велислава Петрова е предложена за министър на здравеопазването, а Михаела Лашова - за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Предложение за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Христо Алексиев, а за министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Пламен Абровски е предложението за министър на земеделието, храните и горите.

За министър на отбраната от "Има такъв народ" предлагат Теодора Генчовска. 

Лилия Иванова пък е предложена за министър на труда, социалната и демографската политика.

За министър на културата Трифонов предлага да бъде издигната Станислава Армутлиева.

Според плана на ИТН правосъдието ще бъде поето от Петър Илиев. За спорта пък ще отговаря Радостин Василев.

Партията на Слави предлага и министър (без портфейл) по ромските въпроси - д-р Антония Валентинова.

Първи коментари на политическите лидери

Той посочи и част от приоритетите на партията при взимане на мандата за съставяне на правителство.

enlightenedПриоритетите на "Има такъв народ":

→ Построяване на необходимия брой детски градини, за да поемат всички деца от София и други градове от страната

→ Построяване на чисто нова детска болница

→ Закупуване на хеликоптери за медицински спасителни цели

→ Концесиониране и построяване на всички останали магистрали 

→ Закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, както и предоставяне на необходимия софуер за системата на образованието

→ Стартиране на приватизацията на Българската банка за развитие (51% мажоритарен пакет на стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса)

→ Рязко подобряване на прозрачността при обществените поръчки

→ Изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури без конкурсни процедури, изкореняване на порочната практика милиарди да се плащат авансово на изпълнители, изкореняване на порочната практика редица ремонти да се представят за "аварийни", с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки

→ Бързи съкращения в държавната администрация и дигитализация на услугите

→ Промяна в избирателната система - въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и партийна субсидия от 1 лев

→ Закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура

→ Ускорено изграждане и пускане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция

→  Потвърждаване на заявлението за членство на България в организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген 

→ Подаване на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция "Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини и един северномакедонски астронавт. За да не гледаме надолу от срам, а да гледаме към звездите" , каза Слави Трифонов. 

"Време е за друго, време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове и е време всичко да се случва пред вашите очи. И то там, където е предвидено по Конституция - в Народното събрание, защото България е парламентарна република и така е морално. През последните години парламентът беше смачкан, маргиналиризан и унижен. България беше министър-председателска република, която беше управлявана от джип. И парите на всички ни бяха "хвърляни" през джипа без контрол. Сега парламентът може да си върне достойнството", завърши изявлението си лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.