/ iStock/Getty Images
Минути, след края на изборния ден, лидерите на политическите партии направиха своите коментари.

Данни на социологическа агенция "Галъп" от паралелното преброяване при 100% изпълнение на извадката показват, че "Има такъв народ" печели предсрочния парламентарен вот. Коалицията ГЕРБ/СДС остава втора политическа сила.

"Днес беше един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на "Има такъв народ", а заради новите изборни правила, които ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с "мъртвите души", написа във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Слави Трифонов с първи коментар на резултатите от изборите

"Подкрепата, която получи "Има такъв народ" е изумителна. Искам да благодаря на всички, които гласувахте за нас. Наистина оценяваме вашето доверие.

Коментар направиха и от ПП ГЕРБ: "Какъвто и да е резултатът - съвсем първи, по-малко първи, за нас няма значение. Защото този резултат за нас идва след два месеца усилия да се представим по-зле", заяви Томислав Дончев. И допълни „Опитите за изчегъртване очевидно са неуспешни. Няма нищо по-тъжно и безполезно от използвана стъргалка“.

ГЕРБ: Опитите за изчегъртване очевидно са неуспешни

„Каквито и усилия да бъдат правени, българската демокрация е жива“, категоричен беше Дончев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че оставката ѝ не стои на дневен ред.

"Има много по-важни неща в държавата и в партията в този момент. Препотвърждаваме резултатите си от април. Очаквахме повече, но не ни стигна очевидно времето", аргументира се Нинова.

Корнелия Нинова: Оставката ми не стои на дневен ред (ВИДЕО)

И допълни: „Следващото Народно събрание ще започне работа с много ниска легитимност и това е притеснително за държавността и демокрацията“.

Експертно правителство с консенсусна фигура за премиер е най-вероятният вариант за следващо правителство. Това прогнозира Христо Иванов, който коментира първите изборни резултати пред NOVA.

Tой смята, че резултатите "не дават лесни отговори", но отиването на още едни предсрочни избори не бива да е приоритет сега.

Христо Иванов призова разговорите на лидерско ниво да започнат колкото се може по-бързо

"Време е да свършим някаква работа. Ние сме винаги готови да се явим на избори, но още е рано да връщаме топката към избирателите", заяви съпредседателят на Демократична България.

Възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията - това са най-важните условия, които ще постави ДПС на всяка партия, която потърси подкрепа от тях. Това заяви Мустафа Карадайъ на пресконференция след края предсрочните избори.

"Можем да кажем, че когото и да подкрепи ДПС няма да е безусловно. Ще настояваме държавните органи да функционират съгласно Конституцията и да бъдат в помощ на бизнеса и гражданите, а не да са бухалка срещу тях. Държавният апарат да не е в услуга на тези, които са на власт и да не бъде бухалка срещу партийни опоненти", категоричен бе лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ: Моделът "Стани да седна" не е промяна на модела "ГЕРБ" 

"Моделът „стани да седна“ не е промяна на модела „ГЕРБ", заяви още Мустафа Карадайъ и подчерта, че тепърва те ще анализират поведението на служебното правителство.

Въпреки летния сезон, въпреки отпуските, хората показаха, че са отговорни, че имат воля и желание за промяна. Това заяви в ефира на Нова лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Мая Манолова: Въпреки отпуските, хората показаха, че са отговорни

Тя благодари на всички български граждани у нас и зад граница, които са гласували „за промяната. Факт е, че партиите на промяната, на протеста, повишаваме нашия резултат. Благодаря и на всички, които гласуваха за „Изправи се! Мутри вън!“ и ни дават нова енергия да изпълним нашите ангажименти в следващия парламент“, каза още Манолова.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че първите резултати, оповестени след края на изборния ден, не му харесват.

Каракачанов: Първите резултати не ми харесват

Той призова политиците, които ще влязат в парламента, да поемат отговорност и да съставят правителство, а да не "хвърлят държавата в политическа и икономическа криза".

"Лесно е да се явяваш на избори, особено, когато някой друг ги плаща - държавата, трудно е да се поеме отговорността", заяви Каракачанов.