Експертно правителство с консенсусна фигура за премиер е най-вероятният вариант за следващо правителство. Това е мнението на Христо Иванов, който коментира първите изборни резултати пред NOVA.

Tой смята, че резултатите "не дават лесни отговори", но отиването на още едни предсрочни избори не бива да е приоритет сега.

Корнелия Нинова: Оставката ми не стои на дневен ред (ВИДЕО)

"Време е да свършим някаква работа. Ние сме винаги готови да се явим на избори, но още е рано да връщаме топката към избирателите", заяви съпредседателят на Демократична България.

Христо Иванов отказа да каже дали вече се е обадил на Слави Трифонов, за да го поздрави за изборните резултати. И не изключи при евентуална властова формула да се приеме подкрепа и от БСП.

Exit Poll: Първи резултати от парламентарните избори

От думите му стана ясно, че те не биха подкрепили правителство с мандат на левицата, но при определени условия биха могли да работят с тях.

"За нас е много важно не просто ГЕРБ да бъдат отстранени от властта. Ние разбираме, че без ДПС да бъдат отстранени от властта не можем да говорим сериозно за прекратяване на българския корупционен модел. Онези, които са готови за дълбока реформа и рестарт на системата, за отстраняване на българския корупционен модел, отстраняването му и от държавните регулатори - това са партии, с които можем да водим разговори и да подкрепим заедно някакво управление", обясни Иванов.

На въпрос дали е готов да стане премиер, съпредседателят на ДБ отговори: „Отговорност мога да поема всякаква. Но истината е, че в тази ситуация е много вероятно да трябва да търсим формули, които са по-близко до програмни, експертни фигури”.

Христо Иванов смята, че в служебното правителство има министри, които се представят много добре и не изключи някои от тях да са част от експертен кабинет.