/ Дарик радио, архив
Личният e-mail не трябва да е шеговит
10 фактора за успешна кариера
99716
10 фактора за успешна кариера
  • 10 фактора за успешна кариера
Чуждоезиковото обучение и компютърните умения са първите условия за успешна кариера, смята бившият министър в кабинетите „Сакскобурготски” и „Станишев” Николай Василев. В третата си книга "Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата" той дава базирани предимно на личен опит съвети, които са универсални за всички специалности и за хора от всички възрасти. 
 
Българските университети не се рекламират достатъчно в диаспорите ни, смята вицепрезидентът


„Ученици, студенти, родители, преподаватели, млади специалисти, работодатели - всички групи могат да припознаят идеи и да ги използват”, обясни Николай Василев в интервю за Дарик Варна.  Според него американските университети дават най-доброто образование, но той съветва младите хора да следват в български ВУЗ-ове, които обаче предлагат стажове, обмяна на опит и специализации извън страната. 
 
Като пропуск за университети в Източна Европа Василев изтъква липсата на обучение за писане на CV и как студентите да се държат по време на интервю за работа. 
 
Бившият министър съветва младите хора да внимават какво споделят в социалните мрежи и да избягват непристойни прояви, защото много работодатели биха проверили поведението им. Той посочи като лош пример несериозни или тийнейджърски имена за e-mail като chovkata и sneja_folka. 
 
„Пазарът на труда сега прилича на този през 2008 г., когато имаше търсена на всякакви професионалисти. Единият вариант е да има 20-30 % безработица, а другият е да има глад за кадри и българите да се задържат тук, а емигрантите да виждат причина да се завърнат”, добави още Николай Василев, който смята, че кризата за кадри в момента е положителна тенденция за пазара на труда и размера на заплащането. 
 
Книгата се разпространява и онлайн - безплатно за всички, които имат нужда от насоки за успешна кариера.

Целият разговор с Николай Василев е в прикаченото аудио.