/ Дарик Варна
Във Варна Илияна Йотова се срещна със студенти от Украйна, Молдова, Македония и Албания
Българските университети не се рекламират достатъчно в диаспорите ни в чужбина. В българските общности зад граница има малка информираност за възможностите на българските висши учебни заведения. Това заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, която се срещна с чуждестранни студенти от български произход.

Вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с варненски студенти

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина се обучават у нас по постановлението на Министерски съвет за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. През тази година са били завишени квотите за прием на студенти, защото има голям интерес от нашите диаспори, отбеляза вицепрезидентът.

Като проблем, който трябва да бъде решен, Йотова посочи липсата на информация на национално ниво каква е реализацията на завършващите тук чуждестранни студенти от български произход.

„Почти две години усилията ми да научи каква е реализацията на завършващите, след като България е инвестирала в тяхното обучение, удариха на камък. Ние нямаме такава информация на национално ниво, посочи вицепрезидентът.

„Добре дошли сте не само да получите образование в страната ни, но и един ден да намерите своята кариера и трудова реализацията тук. Ние всички сме с един корен, с един език, с едно самосъзнание, и няма нищо по-хубаво от това, ако един ден решите да свържете семейството и работата си с нашата страна”, обърна се Илияна Йотова към участниците в срещата - студенти от Украйна, Молдова, Македония и Албания. Според вицепрезидента, Икономическият университет във Варна е най-красивото и най-уютно висше учебно заведение в България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова с ректора на Икономическия университет проф. Пламен Илиев
Дарик Варна

Събитието във Варна е част от поредицата срещи, които вицепрезидентът ще проведе със студенти в цялата страна. Целта й е да научи как младежите са разбрали за университетите, кое ги е накарало да дойдат да учат в България, как виждат перспективата си след завършването, имат ли предложения за работа и дали свързват бъдещето си с оставане в страната. След това чутото ще бъде обобщено и предадено на съответните институции от изпълнителната власт. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК