Антон Тодоров
Антон Тодоров / БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подава оставка като народен представител. Това той обяви в писмо, разпространено от пресцентъра на партията до медиите и адресирано до лидера на формацията Бойко Борисов, Изпълнителната комисия и софийската организация на ГЕРБ.

В него той подчертава, че актът е личен, продиктуван е от опитите неговата реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за него.

Депутат от ГЕРБ с недопустим коментар за работата на журналист от NOVA

В петък се разрази огромен скандал заради неуместните коментари, които депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов си позволиха да направят относно работата на водещия на „Здравей, България“ Виктор Николаев. Междувременно Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от bTV, Нова телевизия, БНТ и БНР в рамките на 24 часа, като заплаши в противен случай със съд за клевета. Журналисти от много медии заявиха, че излизат на протест на 11 октомври от 09:00 ч. срещу ултиматумите и натиска. "Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", обявиха организаторите от Асоциация на европейските журналисти.

Виктор Николаев: Виждали сме много политици, паднали от столчето на властта (ВИДЕО)
 
"В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието и техните командири (визирам действащи политици и бивши служители на тоталитарните служби)", обяснява в писмото Антон Тодоров.

Антон Тодоров се извини на Виктор Николаев
 
Той отново подчертава, че думите му в ефира на Нова телевизия са били разбрани напълно превратно и са изтълкувани погрешно и въпреки поднесените публично извинения, атаката срещу него не само не е спряла, но и е повлякла авторитета на ГЕРБ, на председателя на партията и на цялото ръководство.
 
"Поднасям още веднъж своите извинения към журналиста Виктор Николаев, към зрителите на Нова телевизия и към всички български медии, които волно или неволно съм засегнал с участието си. Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, че няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима от останалите. Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите", пише в писмото си Антон Тодоров.

Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска
 
„На всички, които ще използват този морален акт, бързам да заявя, че решението е съобразено единствено и само със собственото ми разбиране за носене на политическа отговорност“, завършва той.
 
Тодоров добавя, че остава с ГЕРБ и ще продължи да работи за развитието на партията и нейните политики.