/ ThinkStock/Getty Images
Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска. Протестът е организиран от Асоциация на европейските журналисти - България в 9.00 ч. на 11 октомври.
 
Протестът е организиран, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов заплашиха журналиста Виктор Николаев в ефир, а след това Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от bTV, Нова телевизия, БНТ и БНР в рамките на 24 часа, като заплаши в противен случай със съд за клевета.
 
Валери Симеонов поиска извинения от четири големи медии

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", обявиха организаторите на протеста.
 
Депутат от ГЕРБ с недопустим коментар за работата на журналист от NOVA

"Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ", допълниха те.
 
"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", обявиха организаторите.
 
"Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", призоваха те.