"Възраждане" и БСП възразиха срещу това решение, обяви Надежда Йорданова
Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание. Това съобщи Надежда Йорданова от "Демократична България" след спешна среща на парламентарните групи в НС. Покана няма да бъде отправена и към посланика на Беларус, обяви бившият правосъден министър. 

"Изключително съм удовлетворена, че на днешната среща по инициатива на "Демократична България", мнозинството от политическите партии, представени в 48-ия парламент подкрепиха нашето възражение и Митрофанова и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание", обяви Надежда Йорданова. 

Надежда Йорданова
БТА

"Нека да изясним, че писани правила в тази посока, задължителен списък за поканване, няма. Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен. Това, което изясниха от администрацията на Народното събрание, че съобразявайки се със становищата на политическите партии, те ще уведомят МВнР, което ще изпрати съответните писма и в списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици, посланикът на Руската Федерация и посланикът на Беларус", отговори Йорданова на въпрос за държавния протокол. 

"Русия е страна агресор, която нападна суверенна държава, свой съсед. България остро осъжда този акт", каза Йорданова. 

На въпрос как е взето решението да не бъдат поканени двамата посланици и дали е имало гласуване, Йорданова отговори: 

"Към настоящия момент не може да има гласуване, тъй като към момента не сме положили клетва, но ние сме избрани народни представители. Получихме подкрепа от "Продължаваме Промяната", ГЕРБ, ДПС. "Възраждане" и БСП възразиха срещу това решение. Позицията на "Български възход", те по-скоро като чели така показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция", разкри Надежда Йорданова. 

Борисов към партиите: Направете така, че да е нежелана Митрофанова на първото заседание на НС

Евроатлантическото мнозинство надделя. Посланиците на Русия и на Беларус няма да бъдат канени на откриването на Народното събрание.

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след днешната среща на парламентарно представените формации по казуса, събощи БГНЕС.

Администрацията на парламента няма да изпрати покани към тези посланици, уточни Атанасова и добави, че не очаква админситрацията на НС да не се съобрази със становищата на политическите сили.

Десислава Атанасова
БГНЕС

Ние, като държава, бяхме обявени за неприятелска страна от Руската Федерация, въпреки че руският посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Не очаквам нито сериозно влошаване на отношенията между двете държави, а считам, че България трябва да защити националния си интерес. Националният интерес на България е да отстоява европейските ценности, каза Атанасова.

Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война, ние избираме страната на Украйна и казваме "не" на агресията, "не" на войната, заяви Атанасова. 

Има протокол, който казва, че се канят посланиците на всички държави или не се канят. Това заяви Георги Свиленски от БСП пред журналисти след срещата в НС.

Гюров Костадинов Свиленски
Героги Димитров

Свиленски взе отношение по заявката на ГЕРБ, които в сряда заявиха, че ако Митрофанова присъства, групата няма да влезе в зала.

Притеснен съм за господин Вежди Рашидов, като най-възрастен, каза Свиленски и допусна, че евентуално отсъствие на депутата от ГЕРБ, който като най-възрастен народен представител трябва да открие заседанието, ще е "следваща изненада".

Среща Митрофанова НС
Георги Димитров


Има дипломатически правила, които трябва да се спазват. Нека да оставим действащите институции да ги спазват. Мисля, че българското общество има далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници и е малко рано да влизаме в какъвто и да било политически пиар.

Това заяви Георги Самандов от "Български възход" след срещата на парламентарните групи в Народното събрание по темата за присъствието на посланик Елеонора Митрофанова на заседанието за откриване на 48-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Румен Йончев от "Български възход" добави, че не може Митрофанова да бъде главен герой на откриването на Народното събрание.

"Не трябва, недържавническо е, не е институционално и затова ще се придържаме към позицията на външно министерство и позицията на Европейския съюз", категоричен е той. 

За „Продължаваме Промяната” мястото на руския посланик Елеонора Митрофанова не е на тържественото заседание при откриването на 48-ото Народното събрание. Това заяви Андрей Гюров на влизане в парламента.

Гюров Костадинов Свиленски
Героги Димитров

„Нашето място е в залата, а не нейното”, отговори той на въпрос на NOVA дали от ПП ще влязат на заседанието, ако все пак руският посланик присъства на него. 

Гюров Костадинов Свиленски
Героги Димитров

От ДПС посочиха, че позицията им е ясна. "Няма място госпожа Митрофанова на заседанието", каза и Хамид Хамид

"В крайна сметка има протокол на Външно министерство, който се спазва. Има цяла дирекция, която е във Външно министерство за държавния протокол. Поканата не е персонално, тя е към целия дипломатически корпус. Поканен е целият дипломатически корпус.". Това каза на влизане в парламента Георги Самандов от "Български възход".

Български възход
Георги Димитров

Обсъждат дали посланик Митрофанова да бъде канена на откриването на 48-то Народно събрание

Още в първата среща на новоизбраните депутати, някои от парламентарните групи дадоха заяви, че не намират присъствието на руския дипломат за уместно.

Вчера Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.

На срещата във вторник от "Възраждане" бяха категорично против, а БСП напуснаха в знак на несъгласие.

Гюров Костадинов Свиленски
Героги Димитров

От пресцентъра на парламента съобщиха, че към днешна дата няма изпратени покани до официалните гости за откриването на 48-ото Народно събрание. Според указа на президента Румен Радев първото заседание трябва да се проведе на 19 октомври.