/ БГНЕС
От ГЕРБ още веднъж потвърдиха позицията си, заявена още вчера, че не желаят на първото заседание на парламента другата сряда да присъства руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов във видео, публикувано в официалната му страница във фейсбук. 

Той отправи недвусмислен призив и към останалите парламентарно представени групи.

"Като се видите утре заедно с другите политически партии направете така, че да е нежелана Митрофанова на първото заседание на парламента", обърна се Борисов към председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни: "Няма да влезем на заседание на Народното събрание, ако г-жа Митрофанова дойде. Надявам се тя да направи този жест и да не проваля първото заседание на парламента.

"Митрофанова е нежелана на откриването на парламента, вчера ГЕРБ излезе с писмена позиция", отговори му Десислава Атанасова.

Борисов заяви още веднъж, че по тази тема е категоричен, независимо от различните мнения. "Моля всеки, който има различно мнение по различни теми - да го изразява, но по тази тема няма да правя компромис с никого", допълни той.

"Иначе положението в Запорожката централа продължава да бъде тежко, захранването се изключва, тези хора - Путин и компания, продължават да си играят с живота, здравето и поминъка на цели региони и държави в нашия регион. В условията на тази криза - завчера видяхте изтеглени нови 200 милиона дълг на 5% лихва, не знам другите колеги, като наблюдават това, как могат да говорят за избори и други дребнотемия", посочи Борисов. 

Още вчера от ГЕРБ изпратиха съобщение до медиите и своя официална позиция, с която заявиха категорично, че партията е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България на първото заседание на 48-то Народно събрание.

На неформална среща между партиите в НС от "Демократична България" са обявили, че също не искат да бъде канен руският посланик. От "Възраждане" са възразили. Представителите на БСП са напуснали срещата. От администрацията на парламента са обяснили, че дипломатът ще бъде поканен.