/ pixabay.com
усложненията след секцио са внезапни и не могат да се предвидят
101165
усложненията след секцио са внезапни и не могат да се предвидят
  • усложненията след секцио са внезапни и не могат да се предвидят
Децата, родени чрез Цезарово сечение, в първите три години боледуват от дихателни заболявания с 40 процента повече спрямо тези, родени по естествен път.
 
Проблемът е, че в България не е регламентирано Цезаровото сечение по желание, заради което лекарите били принудени да „обличат това желание в най-различни медицински показатели.” Това разказа пред Дарик дългогодишният началник на Родилното отделение в болница „Св. Анна” д-р Красимира Жекова.

Секцио или нормално раждане - липсва реален дебат по темата
 
В предаването „Най-добрите лекари” специалистът увери, че усложненията след секцио са внезапни и не могат да се предвидят, рисковете съвсем не са малко, а за майката и плода няма нищо по-добро от едно неусложнено нормално раждане.
 
Д-р Жекова обясни, че не може да приеме Цезаровото сечение просто защото жената иска да роди по този начин. У нас обаче се получава така, че специализантите ни първо се учат да асистират при секцио, след което при нормално раждане. Този феномен д-р Красимира Жекова описа като един от парадоксите на нашето време.

Ако сте родени на една от тези дати, мисията ви в живота е много специална (ВИДЕО)
 
Проблемът с Цезаровото сечение е, че усложненията за внезапни и не могат да се предвидят, обясни тя.
 
Нека не забравяме, че раждането освен медицински, е и природен процес. Няма нищо по-добро, както за майката, така и за плода, от едно неусложнено вагинално раждане. Но в случаите, когато се налага Цезарово сечение - да, тогава ние вече сме сложили на кантар ползите и риска от този вид раждане, заяви д-р Жекова.

Чуйте какво още каза тя в прикачения звуков файл.