проф. Благовест Пехливанов
проф. Благовест Пехливанов / личен архив
Интервю на Искра Койчева
101095
Интервю на Искра Койчева
  • Интервю на Искра Койчева
В съвременното общество липсва реален дебат за това как да протича раждането – секцио или нормално. При липса на ясни индикации за цезарово сечение, то не трябва да се извършва. Това заяви в рубриката на Дарик радио „Здрава мама, здраво бебе“ проф. Благовест Пехливанов - един от водещите акушер-гинеколози в страната и началник на отделението по акушерство и гинекология в пловдивската болница „Селена”.

Напоследък много се говори за високия процент на жените, които раждат секцио. За съжаление, у нас, за разлика от страните в Западна Европа, няма съществена дискусия по темата, който би довела до промяна на тази тенденция. Нужен е широк дебат с участието и на двете страни – и на жените, и на медиците. И за това трябва да се помисли сериозно, както на ниво Министерство на здравеопазването, така и на професионално ниво, коментира лекарят.

По думите му, съвременните жени се репродуцират по-късно. Те предпочитат първо да се изучат, после да си намерят подходяща работа и чак след това да станат майки, казва професорът. Според него, това е и причината за едни от най-честите усложнения по време на бременност при тях - високо кръвно налягане, развитието на диабет и преждевременно раждане.

Седмицата преди термина жената трябва да се подготви за това, което й предстои. Тя трябва да се информира от лекаря и акушерката си за признаците на започващото раждане, както и за това кога да постъпи в родилния дом.

Повишената двигателна активност, приемането на повече храни в последните дни преди термина и рязкото повишаването на теглото на бъдещата майка обикновено водят до по-ранно започване на родовия процес и до затруднения по време на раждането, предупреди още проф. Пехливанов.

Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.