„Паниката и страхът потискат имунните клетки. Дисциплина и отговорност на всеки един от нас – към себе си, близките си и обществото. За да не позволяваме на коронавируса да стане сезонна инфекция. Това препоръча пулмологът д-р София Ангелова - специалист по белодробни болести в студиото на „Здравей, България“.

„Намираме се в доста сложна ситуация. Основната цел е да потушим разпространението на заразата. Ако успеем, коронавирусът няма да се превърне в ежегодна епидемия. Властите правят това, което трябва. Хората трябва да им помогнат", каза още пулмологът.

Мъжът на починалата жена от коронавирус е в критично състояние

Задължителна карантина за хора, които се връщат от епидемични райони, дори да нямат симптоми да останат 14 дни под карантина, а тези, които имат симптоми да не тръгват с транспорт към лекари и кабинети, да пазим и лекарите, за да не затваряме кабинети. Тези хора трябва да се обадят на личния си лекар, който ще ги насочи къде да отидат.

В момента се преплитат сезонният грип B и коронавируса. Затова се обръщам се към пенсионерите, нека останат вкъщи, те поне могат, призова д-р Ангелова.

СЗО обяви разпространението на коронавируса за пандемия

След всяка повърхност, която сме докоснали трябва да си измием добре ръцете, защото вирусът стои около 6 часа върху повърхност, каза още тя.

Маските трябва да се носят от болните хора, които кашлят. Маската предпазва също и хората без симптоми, лъжа е, че няма смисъл да я носят здрави хора, коментира лекарят.

Седми случай на коронавирус у нас - болната е лекарка

Гаргара със сода и вода с хладка вода, както и вода за уста също може да се ползват, важно е и устната хигиена, каза още за превенцията д-р Ангелова.

На въпроса могат ли парите да пренасят вируса, лекарката заяви, че това е абсолютно възможно. „Ако някой е болен и е кихнал, вирусът попада върху парите. После докосваме банкнотата и си пипаме лицето. Съответно се заразяваме. Същото е и с дрехите. Трябва да ги проветряваме”, заключи лекарката.
NOVA