/ БГНЕС
Жената работи в столична болница, но от 22 февруари е в отпуска и не е контактувала с пациенти и колеги
Седми случай на коронавирус в България потвърди председателят на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.  Става въпрос за лекарка от столична болница, която е пътувала в чужбина и се е завърнала преди няколко дни с грипоподобни симптоми. "Въобще не е в тежко състояние", уточни още Мутафчийски.

"Това е жена, наша колежка, на 62 години. Тя не е контактувала с пациенти в България. За последен път е била на работа на 22 февруари. След тази дата е посетила два конгреса в Англия и Испания. Завърнала се е с грипоподобни симптоми. Тя е настанена в инфекциозната клиника на ВМА и не е в тежко състояние.", уточни ген. Мутафчийски. 

Почина жената с коронавирус в „Пирогов“

"Още от постъпването й са издирени контактните лица и те ще бъдат подложени на карантина и изследвания", заяви той.

"Не е ходила на работа, след като се е върнала от конгресите. Тя и в момента е в отпуск", каза ген. Мутафчийски, за да успокои, че тя не е имала никакъв досег нито с колеги, нито с пациенти. Последното посещение е на 22 февруари.

"Виждате, че имаме няколко гнезда, от които има доказана инфекция.  Само по себе си това говори за разпространеност на заболяването", призна шефът на кризисния щаб.

Шефът на ВМА призна за проблема с дихателните апарати, които са много необходими при усложненията от този вирус. Проблемът, по думите му, важи с пълна сила за цяла Европа.

"6 месеца е процедурата по обществената поръчка. Фирмите работят само по заявка , нямат на склад.

Това е едно от нещата, които се коментират в момента в Европа - липсата на индивидуални защитни средства, на достатъчно дихателни апарати и на доказано лечение. И наличие на процедури, които силно биха спънали поръчката", заяви проф. Мутафчийски.

Той допълни, че и на вчерашното конферетно заседание на ЕС е станало въпрос, че ЕК щяла да се опита да облекчи процедурите и европейските производители да произведат необходимите количества. "Това са неща, които не зависят от нас", каза шефът на щаба.

И оповести, че днес се е появил дарител, който иска да дари от 150 апарата нагоре. "Стискам му палци да ги намери", коментира началникът на ВМА.