Четирима признаха за грабеж на норвежец в Разградско
Четирима признаха за грабеж на норвежец в Разградско / netinfo

Норвежки гражданин е бил ограбен у нас от петима българи миналия месец. За това си признаха четирима от участвалите в грабежа, те са сключили споразумения с държавното обвинение, съобщи прокурор Кръстю Георгиев от Окръжна прокуратура-Разград. Съдебен процес ще се води само срещу мъжа, който не е направил самопризнания.

На 13 октомври миналата година 52-годишният Хаяти Битиджи, пристигнал от Норвегия в България за среща с жена. Тя трябвало да го чака на аерогара Варна, където обаче имало друга жена, представила се за нея, и един мъж. Битиджи се качил в колата им, където имало още трима мъже.

На пътя Варна – Русе колата, в която пътували, спряла, със заплахи и сила норвежецът бил принуден да даде парите и вещите си – 600 евро, 1000 норвежки крони, златни бижута, цифров фотоапарат, дебитна банкова карта, турски и норвежки паспорт и сак с дрехи. След това бил оставен на шосето. Той стигнал на автостоп до Шумен, където подал жалба за извършеното престъпление. Общата стойност на кражбата е 61 966,25 лв.

Извършителите са били разкрити за три дни от криминалисти от Облстна дирекция „Полиция”-Разград. Пред съда обаче ще застане само един. Останалите се признали за виновни и сключили споразумения с прокуратурата наказанията им са по една година условно със срок на отлагане 2 години.

Щетите на потърпевшия са възстановени, каза прокурор Кръстю Георгиев от Окръжна прокуратура-Разград. За грабеж в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда затвор от 5 до 15 години.