Правосъдният министър Цецка Цачева
Правосъдният министър Цецка Цачева / netinfo
Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква на национално съвещание всички началници на затвори в страната и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".
Срещата е насрочена за 13.00 часа днес в Министерството на правосъдието, като на нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък.

Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

На 3 април от софийския затвор избягаха двама рецидивисти, след като заплашиха с оръжие надзиратели. Полицията ги търси вече седмица, но безрезултатно.
 
Правосъдният министър Цецка Цачева каза в сряда в парламента, че случилото се е резултат от човешки грешки и "неодокомплектоване на системите за сигурност".
 

"Има заповед, която определя кои са разрешените за внасяне вещи в местата за лишаване от свобода. Контрол се осъществява ежедневно от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт обаче, че се осъществява въоръжено бягство - единият е бил с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор", коментира Цачева.
 
Надзирател разказа как може да се вкара оръжие в затвора

По случая работи специално създадена комисия, която трябва да установи как оръжията са внесени на територията на затвора, а резултатите от нейната работа, трябва да станат ясни на 12 април.

Първи оставки след бягството от затвора

Заради бягството на двамата рецидивисти от затвора вече бяха подадени и приети две оставки - на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в правосъдното министерство Свилен Цветанов и на началника на затвора в София Петър Кръстев. Длъжностите им временно се заемат от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.
 
Миналия месец за надзирателите и за съдебна охрана бяха обещани 15 млн. лв. допълнително. С част от тях бяха изравнени сумите за специфични служебни дейности между служителите на Министерството на правосъдието и на МВР, които работят на аналогични позиции.
 
Останалите пари са за увеличаване на заплатите, като решаваща дума за това как ще бъдат разпределени те, ще имат синдикатите, обясни пред Дарик тогава Цецка Цачева.
 
Тя подчерта, че увеличението на възнагражденията няма да е процентно, а ще се търси догонващо повишаване на доходите за хората с ниски заплати в системата, които се трудят при най-тежки условия.