Цацаров иска възобновяване на делото срещу грък, помел ученичка на спирка
Цацаров иска възобновяване на делото срещу грък, помел ученичка на спирка / Ваня Трингова

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Апелативен съд - Пловдив за възобновяване на наказателното производство, по което с решение на Окръжен съд - Пловдив бяха освободени от наказателна отговорност Христос Боскос и Васил Калев за причиняване, при пътно произшествие, на средна телесна повреда на 15-годишната ученичка Катерина Матеева.

Нов протест срещу отменената условна присъда на Боскос

Искането си за възобновяване на делото главният прокурор е мотивирал с допуснати от Окръжен съд - Пловдив съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба на чл. 78А от Наказателния кодекс. Не са възстановени от подсъдимите причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569,11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност.

След проведеното разследване от Районна прокуратура - Пловдив Боскос и Калев бяха предадени на съд с обвинение за това, че при условията на независимо съпричиняване, нарушавайки правилата за движение по пътищата, по непредпазливост са причинили средна телесна повреда на Катерина Матеева.

Бащата на момичето, блъснато от грък: Отменената присъда е несправедливост

С Присъда от 15 юни миналата година Районен съд - Пловдив призна двамата подсъдими за виновни и наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Христос Боскос, условно - с изпитателен срок от 4 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. Васил Калев бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, условно - с изпитателен срок от 3 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

С присъдата Районен съд - Пловдив осъди Боскос и Калев да заплатят обезщетение на пострадалата за причинените вреди в размер на 12 596,11 лв.

След жалба на осъдените, с решение от 8 октомври 2015г. обаче, Окръжен съд - Пловдив измени присъдата на първоинстанционния съд и на основание чл.78 А от НК освободи Боскос и Калев от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание Глоба в размер на 5 000 лева на Босков и 2 500 лева на Калев. С решението си Окръжен съд - Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата.

Този извод главният прокурор счита за грешен и незаконосъобразен.

„Законът не изисква вредите, причинени с деянието, да са част от обективната страна на състава на престъплението, предмет на обвинението. Достатъчно е същите да са пряка и непосредствена последица от деянието. В този смисъл са и задължителните указания в Постановление на Пленума на Върховния съд № 7/85г. и Тълкувателно решение на Общото събрание на наказателната колегия № 88/ 82г." - се сочи в искането на главния прокурор.
Предстои произнасяне на Апелативен съд - Пловдив.