Нов протест срещу отменената условна присъда на Боскос
Нов протест срещу отменената условна присъда на Боскос / Снимка: Ваня Трингова

Нов протест срещу отменената от Пловдивския окръжен съд условна присъда на гръцкия студент Христос Боскос под надслов "Борбата продължава", се организира в социалната мрежа.

Той е обявен за днес, 21 октомври от 18.00 ч. на площад "Съединение" и до момента присъствието си са потвърдили близо 200 души.

Организаторите на протеста създават и подписка за промяна на законодателството.

"Подписката е под надслов "Промяната Кари", която цели законодателството да бъде променено според нуждите на обществото тук и сега, а именно от справедливост, адекватно правоприлагане, чувство на сигурност в съдебната система. Време е ние младите хора да осъзнаем, че бъдещето е наше и ние трябва да се борим за него! Време е да осъзнаем, че промяната - това сме ние! Време е да бъдем фактор!", пишат в социалните мрежи организаторите.

Преди седмица, десетки пловдивчани заявиха своето недоволство срещу отменените условни присъди на двамата шофьори, причинили катастрофата, при която пострада 16-годишната ученичка Катерина Матеева. Тогава, те настояха за законодателни промени, които да гарантират по-суровите наказания за нарушителите на пътя.

Адвокатът на семейството на Кари, Татяна Каменова заяви от своя страна, че е необходимо изготвянето на поправка в Закона, която тя нарече „Поправката Кари”. Чрез нея, тя настоя да се премахне възможността за налагане единствено на административно наказание и отмяна на присъда в случаите, в които има причинена повече от една телесна повреда, какъвто е и случаят с пострадалото при катастрофата момиче.

Вълната от обществено недоволство се надигна, след като в началото на месеца Окръжен съд- Пловдив отмени условните присъди на Христос Боскос и на другия участник в пътния инцидент- Васил Калев, като ги замени с административни наказания. От 2 години условно Боскос получи глоба от 5000 лева, а на Калев едногодишната условна присъда, бе заменена с парична санкция от 2500 лв.