Лиляна Павлова
Лиляна Павлова / БГНЕС, архив
Българското председателство на Съвета на ЕС дава възможност за реклама и реализация на родните производители и на страната ни като туристическа дестинация, заяви пред журналисти ресорният министър Лиляна Павлова. Според нея не само ще има възвръщаемост на средствата, вложени в председателството, но и приходи в икономиката ни.

Кои са основните предизвикателства пред българското председателство на ЕС?
 
"В рамките на 6 месеца на председателство, страната ще бъде посетена от над 20 000 души-експерти от цяла Европа, но не само. Това е една уникална възможност България да бъде опозната като потенциална туристическа дестинация", обясни Павлова.

20 000 европейци у нас за българското председателство
 
Според нея това ще има принос в икономиката като цяло. "Ще отправим покана към българските производители на минерална вода, напитки, плодове и зеленчуци да презентират своите продукти като наши партньори. Това е един вид подкрепа и реклама на тяхното производство", добави Лиляна Павлова.

Какви са прогнозните разходи за българското председателство на ЕС
 
 Бюджетът на българското председателство на Съвета на ЕС възлиза на 150 млн. евро. Страната ни ще председателства Съвета през първата половина на 2018 г.