Лиляна Павлова
Лиляна Павлова / БГНЕС, архив
Министърът за българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова се ангажира, че забавеният ремонт на Националния дворец на културата ще бъде завършен в срок и това трябва да стане до края на октомври. Като основни предизвикателства в подготовката на председателството през следващите шест месеца Павлова очерта осигуряването на допълнителни служители, които ще се занимават с този процес, и наваксване на сроковете по забавените обществени поръчки за дейности, като настаняване на гостите и оборудване на помещенията за събитията в рамките на председателството.

20 000 европейци у нас за българското председателство
 
Заради липсата на одобрен работен проект за ремонта на НДК, дейностите в основното място, където ще се водят преговорите за Брекзит, се бавят, обясни министър Лиляна Павлова.

Какви са прогнозните разходи за българското председателство на ЕС
 
"Дейностите по самия ремонт се извършват само тези, за които имаме одобрено възлагане, но текущите, значими ремонти, ние трябва да изготвим работен проект, да го одобрим и да се направят. Идентифицирани са и допълнителни ремонтни дейности от гледна точка на сигурността и озвучаването, но те също все още не са възложени", посочи министърът.

netinfo

Другият основен проблем е намирането на допълнителни служители за министерствата, ангажирани с председателството. Ще се търсят външни хора, както и доброволци, увери Павлова. "Ще набираме младежи, студенти чрез доброволчески договори, които да ни помагат, защото много човешки потенциал е необходим", допълни тя.

Нови мерки за сигурност в София заради председателството ни на ЕС догодина
 
Министър Павлова потвърди, че до момента министерствата са заявили дейности в размер на 130 милиона лева, затова заявките ще бъдат преразгледани и оптимизирани. Ще бъдат нужни допълнителни средства и за изпълнение на изискванията за сигурност, които са стандартни за провеждането на председателство.