Екипът за търсене и спасяване на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) се завърна в България. Мисията им в Турция след разрушителните земетресения продължи 11 дни.

Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов заяви, че организацията е била перфектна. В модула за спасяване са участвали почти 80 души от различни служби в страната, сред които София, Пловдив, Велико Търново, Монтана, Перник и Кюстендил.

български пожарникари Турция
МВР, БГНЕС

Ръководителят на екипа пожарникари Калоян Дончев каза на брифинг пред медиите на ГКПП „Капитан Андреево“, че трудно можем да си представим мащабите на бедствието.

"Турците изпратиха българските пожарникари с аплодисменти и клаксони",
обясни с емоция той.

„Турците ни посрещнаха и изпратиха като герои. На връщане по магистралата ни настигаха шофьори, които свиреха с клаксони и ръкопляскаха”, каза още Дончев и допълни: „Цялата организация беше перфектна. Благодаря на екипа за бързото реагиране в различни ситуации. Нямаше инциденти. Показаха, че могат да работят с останалите европейски модули. Те са истински професионалисти”.

"Много са нещата, които трудно ще забравим. Болката, тъгата в очите на хората, липсващите хора, огромните разрушения", разказа още ръководителят на екипа пожарникари Калоян Дончев.

български пожарникари Турция
МВР, БГНЕС

български пожарникари Турция
МВР, БГНЕС


Припомняме, че страната ни бе една от първите, които изпратиха спасителни екипи в Турция след поредицата от унищожителни трусове там. На място работеха 80 пожарникари и спасители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ с 18 единици специализирана техника. Те извършваха дейности по търсене и спасяване на територията на гр. Бесни. Освен модула на ГДПБЗН, помощ бе оказана от Националната асоциация на доброволците в Република България, Българския червен кръст и Столична община

nova.bg, БТА