След серията от смъртоносни трусове страната ни изпрати в помощ на Турция спасителни екипи и пет специално обучени кучета. Днес те донесоха лъч надежда, като помогнаха с всички сили и извадиха от руините живи хора. 

Първо от "Пожарна безопасност и защита на населението" изпратиха съобщение, че два живота са били спасени при съвместна операция между българския модул за издирване и спасяване и местни екипи. "За дете на 4 години и за възрастен мъж нашият екип се оказа на точното място и в точното време. В момента спасените са предадени на медицински екипи", посочиха от пожарната. 

„Доктор Веселин Йолов - служител на Медицинския институт на МВР, който е част от нашия екип в Турция, имаше трудната задача да окаже съдействие и пряко да участва в сложна хирургична и животоспасяваща интервенция. Благодарение на неговите действия, пострадал човек получи втори шанс да оцелее. Всички действия на българските пожарникари и спасители се координират с представители на местната власт“, допълниха още те. 

Всички действия на българските пожарникари и спасители се координират с представители на местната власт.

български спасители в Турция
Пожарна безопасност и защита на населението

български спасители в Турция
Пожарна безопасност и защита на населението


Малко по-късно стана ясно, че възрастна жена е намерена жива под отломките в град Атакия от нашите спасителни кучета.

До този момент са транспортирани десетки спасители в Турция, както и специализирана техника и 5 кучета на Българския червен кръст. От пожарната са изпратили общо 78 техни служители. В Турция има още и екипи на Столичната община, на Българския червен кръст, на Военномедицинската академия и много доброволци. Междувременно двата „Спартан”-а са в пълна готовност, за да транспортират още медици, спасители и хуманитарна помощ към епицентъра на трусовете.


Продължава, обаче, да расте броят на загиналите и по последни данни приближава 20 000 - в Турция жертвите вече са 16 546, а в Сирия - 3317, предаде ДПА. Потвърдена е смъртта на българин с двойно гражданство. А близките на родената в ардинското село Бели извор Айлин, затрупана под дома си в Турция, се надяват на чудо.

Ранените при земетресенията турски граждани наброяват 66 132, а в арабската страна броят на пострадалите е над 5200. Огромен брой са останали без дом и нямат достъп до основни храни и услуги, особено в Сирия.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган посети района на бедствието в окръг Килис. "Няма да оставим и един свой гражданин, без да се погрижим за него. Ще предоставим помощ на всички граждани, пострадали от земетресението, в размер на 10 хиляди лири" (около 500 евро), каза той, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

През това време спасителите продължават да се надпреварват с времето да спасяват безброй хора, които все още са затрупани под развалините.
nova.bg, ГДПБЗН