Продължава да расте броят на загиналите след серията от трусове и по последни данни приближава 20 000 - в Турция те са 16 546, а в Сирия - 3317, предаде ДПА.Потвърдена е смъртта на българин с двойно гражданство. А близките на родената в ардинското село Бели извор Айлин, затрупана под дома си в Турция, се надяват на чудо. Ранените при земетресенията турски граждани наброяват 66 132, а в арабската страна броят на пострадалите е над 5200. Огромен брой са останали без дом и нямат достъп до основни храни и услуги, особено в Сирия.

Български спасители извадиха 4-годишно дете и възрастен мъж от отломките в Турция. Едно от петте спасителни кучета, които България изпрати в Турция, е намерило жива жена под отломките в град Антакия. Това потвърдиха за NOVA от ПСС.

Турция земетресение
БГНЕС

Турция земетресение
БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган посети района на бедствието в окръг Килис. "Няма да оставим и един свой гражданин, без да се погрижим за него. Ще предоставим помощ на всички граждани, пострадали от земетресението, в размер на 10 хиляди лири" (около 500 евро), каза той, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган обеща в рамките на тази година да бъдат построени и жилища за нуждаещите се. "С Божията воля никой наш гражданин няма да остане без подслон, без жилище. Ще уредим този въпрос", заяви президентът.

Спасителите се надпреварват постоянно с времето да спасяват безброй хора, които все още са затрупани под развалините. Очаква се броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,8 да нарасне още, тъй като спасителните дейности продължават 72 часа, които експертите по бедствия смятат за най-вероятния период за спасяване на човешки живот. Оцелелите, пък, са оставени да се борят за храна и подслон, а в някои случаи безпомощно наблюдават как техните роднини призовават за помощ и в крайна сметка замлъкват под отломките.

Турция земетресение
БГНЕС

Турция земетресение
БГНЕС

В Брюксел ЕС планира провеждането на донорска конференция през март, за да мобилизира международна помощ за Сирия и Турция. "Сега се надпреварваме с времето, за да спасим заедно човешки животи", заяви в Twitter ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен. "Никой не трябва да бъде оставен сам, когато трагедия като тази сполети един народ", каза тя.

Белите каски, които ръководят усилията за спасяване на хора, затрупани под развалините в контролираните от бунтовниците райони на Сирия, призоваха за международна помощ в тяхната "надпревара с времето". От земетресението насам те се мъчат да извадят оцелели изпод отломките на десетки сринати сгради в северозападните райони на разкъсваната от война Сирия, които остават извън контрола на правителството. Водещ служител на ООН призова за улесняване на достъпа на хуманитарна помощ до контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната, като предупреди, че запасите от помощи скоро ще бъдат изчерпани.

"Оставете политиката настрана и ни позволете да вършим хуманитарната си работа", заяви в интервю за АФП постоянният координатор на ООН за Сирия Ел-Мостафа Бенламлих.

Въпросът за помощта за Сирия е деликатен и санкционираното правителство в Дамаск отправи официална молба към ЕС за помощ. Десетилетието на гражданска война и сирийско-руските въздушни бомбардировки вече разрушиха болници, сринаха икономиката и предизвикаха недостиг на електричество, гориво и вода.

Европейската комисия "насърчава" държавите - членки на ЕС, да отговорят на искането на Сирия за медицински консумативи и храни, като същевременно следи дали помощта "не се отклонява" от правителството на президента Башар Асад.

ЕС бързо изпрати спасителни екипи в Турция, но първоначално предложи само минимална помощ на Сирия заради санкциите на ЕС, наложени от 2011 г. на правителството на Асад заради репресии срещу протестиращите, които прераснаха в гражданска война.

Границата между Турция и Сирия е една от най-активните земетръсни зони в света. Земетресението от понеделник е най-силното в Турция от 1939 г. насам, когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души. През 1999 г. земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер отне живота на повече от 17 000 души.
БТА, БГНЕС, nova.bg