/ БГНЕС, архив
България трябва да купи боен самолет, съвместим с НАТО
94200
България трябва да купи боен самолет, съвместим с НАТО
  • България трябва да купи боен самолет, съвместим с НАТО
България трябва да купи боен самолет, съвместим с НАТО, заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. България сама трябва да реши каква военна техника ще купи, посочи дипломатът и подчерта, че не става въпрос само за закупуването на боен самолет, а и за съпътстващите го поддръжка, обучение и бази.

Борисов косвено подкрепи закупуването на самолет "Грипен"
 
"България е изправена пред редица важни решения, които трябва да вземе сама. Но дългосрочните разходи и ползи са тези, които според мен трябва да са част от дебата. Ние подкрепяме модернизацията и вярваме, че България трябва да подобри военната си техника. Тя трябва да е оперативно съвместима с тази на другите членки на НАТО. Ние ще направим всичко по силите си, за да помогнем", каза Рубин.

Борисов с единствено изискване за изтребителите: Да бъдат нови
 
Според  американския посланик България има голям потенциал за икономическо развитие, но бизнес климатът у нас  все още не е благоприятен. "Без съмнение България е изключително атрактивна по много причини за чуждестранни инвестиции, включително от САЩ, но има аспекти от бизнес климата тук, които все още не са това, което биха могли да бъдат, за да привлекат инвеститори. Това са бизнес прозрачността, предсказуемостта, съдебната система и инвестиционната самоувереност. Друга пречка, както всички знаем е демографският проблем, който е доста сериозен. Очевидно, за да задържим повече млади хора тук, решението е да  се създадат добри работни възможности с добро заплащане", посочи дипломатът.

Посланик Рубин: Америка не е обърнала гръб на България
 
Посланик Ерик Рубин добави още, че България играе важна роля като мост в отношенията между балканските страни и ЕС , а историческата ни връзка с Русия не може да попречи на взаимоотношенията ни със САЩ. Според него мигрантската криза може да се реши чрез съвместна работа между САЩ, Русия, НАТО и ЕС.