/ БГНЕС
Борисов косвено подкрепи закупуването на самолет "Грипен"
94198
Борисов косвено подкрепи закупуването на самолет "Грипен"
  • Борисов косвено подкрепи закупуването на самолет "Грипен"
Премиерът Бойко Борисов косвено подкрепи закупуването на боен самолет „Грипен”. След седмици спорове и създаването на анкетна парламентарна комисия, която да проучи изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за Военно въздушните  ни сили, министър-председателят каза, че има изискване самолетите, които ще купуваме да са нови.

Борисов с единствено изискване за изтребителите: Да бъдат нови
 
Военният министър Красимир Каракачанов също е на мнение, че закупуването на неизползван самолет е най-доброто решение. Служебният премиер Огнян Герждиков, който според вътрешната проверка на Министерство на отбраната е разпоредил да има класиране на офертите, заяви, че процедурата е заложена по този начин от  предишното правителство на ГЕРБ, а не от служебния кабинет. Според настоящия кабинет може да преговаря с всички класирани, както и да промени условията.

Какво установи вътрешна проверка на процедурата за купуването на боен самолет?
 
До участие в процедурата за закупуване на многоцелеви боен самолет бяха допуснати три предложения – за „Грипен” на Швеция, за „Юрофайътър” на Италия и за F 16  на Португалия с логистика от САЩ. От тях само „Грипен” е нов боен самолет, останалите два са употребявани. Премиерът заяви днес категорично, че ще настоява самолетите, които ще купуваме да са нови. "Единственото ми изискване е да са нови. Така и така ще се дават купища пари за тях, поне да са нови", каза Борисов.

Борисов Каракачанов Дончев
БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също смята, че е най-добре да закупим боен самолет, който до момента не е употребяван. "Един нов самолет има много по-дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10-15 години живот, друго е да вземеш такъв, с който да можеш да работиш 30-40 години", коментира военният министър.

Възможен е рестарт на процедурата за изтребителите, допусна Каракачанов

Бившият външен министър Соломон Паси приветства идеята да се закупи чисто нова машина за военната ни авиация и препоръча модерните F 35. Военният министър обаче е категоричен, че те не са по джоба на България. Каракачанов  също загатна, че най-вероятно самолетът, който ще купим ще бъде „Грипен”.

Президентът: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

Вътрешната проверка на Министерството на отбраната установи, че работната група, която анализира офертите, е класирала предложенията по заповед на служебния премиер Огнян Герждиков, въпреки че процедурата не изисква това. Той обаче прехвърли топката към предишния кабинет на ГЕРБ.

От президентството отхвърлиха обвиненията в лобизъм за новите изтребители
 
"Правилата, които са зададени да има класиране, това всичко е направено от предишния редовен кабинет. Те са го направили, процедурата е тръгнала по този начин, те са си излъчили експертна комисия от 19 души", обясни Герджиков. Той допълни, че въпреки направеното класиране, според което офертата за „Грипен” е на първо място, правителството има пълна свобода да преговаря с класираните страни в какъвто ред иска, както и да променя условията, без никакви ограничения.