/ Guliver/Getty Images
Работната група в Министерство на отбраната, анализирала предложенията за закупуване на нов боен самолет е спазила методиката за оценка и е изпълнила заповедта на служебния  премиер Огнян Герджиков, която изисква и класиране на кандидатите.

Временна парламентарна комисия ще проучва процедурата по избор на нов тип боен самолет
 
Това е установила вътрешната проверка във военното министерство, коментира в студиото на „Дарик” зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Според него процедурата не изисква класиране на кандидатите и въпреки че такова вече е направено, това не пречи преговори за закупуване на многоцелеви боен самолет да се водят и с трите компании и да се избере най-добрата оферта за България.

Атанас Запрянов
БГНЕС, архив

"Процедурата не е по Закона за обществените поръчки, а чрез международен държавен договор между България и трите потенциални страни доставчици-Швеция, Италия, Поортугалия-САЩ. Така или иначе в заповедта е било разпоредено да се извърши класиране и работната група е направила такова. То не е било своеволно", обясни Запрянов. По негови думи всички потенциални доставчици са изпълнили изискването сумата за самолета да бъде в рамките на лимита, определен от Народното събрание.

От президентството отхвърлиха обвиненията в лобизъм за новите изтребители
 
"Обаче е било изисквано Португалия и САЩ да потвърдят, че годишните схеми за плащане в рамките на общата сума ще бъдат спазени. Отговорът, който са получили, са го счели за недостатъчно конкретен и ясен", коментира зам.-министърът.