Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
"Грипен" не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени, те се произвеждат по поръчка”, каза от Букурещ президентът Румен Радев по повод задочния сблъсък с управляващата партия ГЕРБ по темата с изтребителите, съобщи bTV.

Румен Радев: Политическата сцена не е място за разиграване на „скечове” от типа доброто и лошото ченге

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев в лобизъм, а Радев отговори: "Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни”. Бившият военен министър Бойко Ноев обяви днес, че моделът самолети „Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено.

"По време на Консултативния съвет за национална сигурност постигнахме много добър консенсус и се обединихме, защото всички знаем какъв е проблемът: необходими са инвестиции във Въоръжените сили. Имам уверенията, че предвидените доклад и анализ са готови, но на мен те не са предоставени. Това, което виждам във връзка с тези анкетни комисии, е ясен знак, че проектът за придобиване на нов боен самолет ще бъде протакан", заяви днес президентът.
 
„В момента, в който служебното правителство обяви резултатите от експертната група, която имаше задача да класира офертите по срокове, веднага започнаха критиките”, каза държавният глава.
 
„Някои хора явно губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията“, заяви още президентът, запитан за оплакването на Цветан Цветанов, че не е бил допуснат до среща на държавния глава с кмета на град Свищов. „Няма как да бъдеш изгонен от нещо, щом не си бил поканен. И Цветан Цветанов трябва да свиква с мисълта, че български политици могат да се срещат свободно и в негово отсъствие”, допълни още Румен Радев.

ГЕРБ иска парламентарна комисия да разследва избора на шведски изтребители

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не е бил поканен на срещата при кмета на Свищов Генчо Генчев, обявиха от администрацията на президента. Радев беше вчера на официално посещение в Свищов по повод честванията на 140 години от освобождението на града от турско робство. Той се срещна с кмета на града. 

ГЕРБ скочи срещу президента: Потъпквал конституцията

На срещата освен Цветанов не са били допуснати още областният управител на Велико Търново Любомира Попова, заместник-областният управител Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на Общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, както и народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислава Стоянова. От екипа на Радев допълниха, че посещението при кмета на Свищов не е било тържествена среща, а предварително планиран работен разговор.