/ БГНЕС, архив
ГЕРБ скочи срещу президента: Потъпквал конституцията
94065
ГЕРБ скочи срещу президента: Потъпквал конституцията
  • ГЕРБ скочи срещу президента: Потъпквал конституцията
Парламентарната група на ГЕРБ обвини президента Румен Радев в потъпкване на конституцията при вчерашното си посещение в Свищов.
 
Причината за обвиненията към президента Румен Радев е, че зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, заедно с други политици, не е бил допуснат на срещата на президента Румен Радев с кмета на Свищов Генчо Генчев. Това се разбра още вчера след среща в града по повод 140 г. от освобождението му от турско робство.
 
Днес обаче обидата все още тежеше на Цветанов и той отправи сериозни критики към държавния глава заради вчерашната случка.
 
"Вчера в Свищов се честваха 140 години от първия освободен български град от турско робство. На този ден бяха поканени представители на всички институции под патронажа на президента Румен Радев, който е главнокомандващ и всички знаем, че той трябва да бъде обединител на нацията", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на партията.
 
Свищов празнува 140 години Свобода (СНИМКИ)

"Преди идването на президента в Свищов народните представители, които бяхме при кмета, обсъждайки проблемите, които трябва да се решават и да търсим политически консенсус, бяхме лишени от възможността да присъстваме на работна среща, която беше представена от президентския екип и беше ограничен достъп на областния управител на Велико Търново, депутатите и председателя на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов", разказа Цветанов.
 
"Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява България в международните отношения. Бихте ли ми казали с кое си действие президентът изпълни с функционална компетентност и съдържание президентската институция във вчерашния ден. Алармирам тревожно, защото това е потъпкване на българската конституция и незачитане на различното мнение", каза още депутатът на ГЕРБ.

България и Швеция започват преговори за "Грипен"

Скандалът между президента и Цветанов започна преди няколко дни, когато стана ясно, че от ГЕРБ искат анкетна комисия, която да проверява процедурата по придобиване на нов боен самолет.

Тогава Цветанов изрази съмнения, че президентът е настоявал новият изтребител да е шведски. Малко след това президентът Радев се изказа остро по адрес на Цветанов заради изказаната от него теза, че вече има достатъчно съмнения, че държавният глава е защитил решението за купуване на шведски изтребители "Грипен". "Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция.", каза президентът Румен Радев.