/ netinfo
Заплита се интригата с новите изтребители за армията. От президентството отхвърлиха обвиненията в лобизъм за шведските „Грипен"”, предаде NOVA.

Те бяха отправени от ГЕРБ, които заподозряха държавния глава в натиск за избора на точно тези изтребители.  И поискаха анкетна комисия да провери  дали няма „корупционна схема на най-високо политическо ниво”.

ГЕРБ иска парламентарна комисия да разследва избора на шведски изтребители

Правилата за избор на нови изтребители са определени от предишния парламент, това беше отговорът на президентството. Пред NOVA секретарят по отбраната и бивш служебен министър Стефан Янев коментира,че служебното правителство не е избирало самолети, нито е водило преговори с доставчици. А вицепрезидентът Илияна Йотова видя в скандала търсене на противоречия. 

Президентът Радев защити избора на шведския изтребител "Грипен"

БСП също влезе в скандала на страната на президента. Според „червените” ГЕРБ атакуват Радев след изказването му, че иска специален независим орган да разследва корупцията по високите етажи на властта. Страхът от президента и волята му да се разровят нечистите сделки от прехода, всъщност е причина управляващите да искат анкетна комисия за изтребителите, смята Корнелия Нинова.
nova.bg