/ БГНЕС
Авиацията ни без нови изтребители
93689
Авиацията ни без нови изтребители
  • Авиацията ни без нови изтребители
Без нови изтребители в близките няколко години. Това се разбра от изявлението на премиера Бойко Борисов след инспекцията на новата сграда на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.
 
Премиерът се усъмни в процедурата по избора на шведските изтребители "Грипен" и заяви, че авиацията е последната част на армията, която трябва да се модернизира.
 
Според Борисов преди да се купуват нови, държавата първо трябва да налее средства в ремонта на старите изтребители.
 

БГНЕС

Това, според премиера, е препоръка на президента Румен Радев отпреди година, още в качеството му на командир на Военновъздушните сили.

"Преди една година като командващ на ВСС президентът Румен Радев казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 2028 г. Това са негови думи. Затова тогава, изпълнявайки желанията му и разчитайки на неговата компетентност по тази тема одържавихме "Авионамс". Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода, за да го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ, и хеликоптерите ни да бъдат правени там, с всички оригинални документи, за да може ремонтите да се правят тук. Военният министър още ни ми е докладвал как толкова бързо - за месец избраха Грипените, след като бяха сменени всички военни експерти", посочи Борисов.
 

БГНЕС


"Генерал Боцев казва сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва, адмиралите казват нямаме кораби - заливаме ги с бетон, за да не потънат - и за тях трябва. Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение правилното е да се съберем и да кажем разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника", убеден е Борисов.