/ БГНЕС
Преговорите за закупуване на бойна техника за армията няма да са лесни и най-вероятно ще бъдат дълги, очаква военният министър Красимир Каракачанов. Той не изключи възможен рестрат на процедурата за изтребителите, ако Народното събрание не приеме предложенията на изпълнителната власт.

Борисов с единствено изискване за изтребителите: Да бъдат нови

"Парламентът може да каже не три проекта, а един, депутатите решават", обясни пред медиите вицепремиерът. Разговорите ще започнат след като проектът бъде гласуван от пленарната зала. Ако предположим, че ми дадат правомощия да започна през септември да водя разговорите и за три дни да приключим, може да има сделки още на първи октомври, даде вариант Каракачанов. Но за него тази опция е почти невъзможна, освен ако българската страна не се съгласи с всичко, което се предлага от контрагентите.

Президентът: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

Не вярвам за три дни да приключим преговорите нито за самолета, нито за бойната машина, нито за корабите, защото трябва първо да се защити максимум интересът на българския данъкоплатец и да извоюваме най-добри цени и условия за тези три проекта, подчерта министърът.

Какво установи вътрешна проверка на процедурата за купуването на боен самолет?

За самолетите имаше три страни, за бронираната машина към момента са поне 10 предварителни заявки, за двата многофункционални патрулни кораба има осем, там е задвижена процедурата, има изпратени писма за намерения, ние сме поискали преди месец и потвърждение, припомни Красимир Каракачанов.
БТА