Срещата в Монтана.
Срещата в Монтана. / Община Монтана
„Моята роля и отговорност е да противодействам на фалшивите новини, които казват, че Америка обръща гръб на България”, заяви негово превъзходителство посланикът на САЩ в страната ни Ерик Сет Рубин. Днес той посети Монтана и проведе едночасова среща с кмета на общината Златко Живков. Преди това бе в гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан” и участва в учебен час. „Това са едни прекрасни деца, много вдъхновяващи и ние сме запознати с вашите трудности да ги задържите тук. Правим всичко възможно да ви помогнем” - каза посланик Рубин.
 
В началото на разговора си с посланика кметът на Монтана Златко Живков направи 17-годишен преглед на отношенията между САЩ и България, от които Монтана има пряка полза и добре реализирани проекти в социалните дейности, екологията и образованието.
 
„Работя активно с фондация „Америка за България”, която започва нова инициатива. Основната й цел е икономическото развитие и разрешаване на социалните проблеми. Надявам се да привлечем повече американци тук и те да инвестират” - заяви посланик Рубин. Той определи като много впечатляващ технологичния парк в Монтана, които също е посетил.
 
„Използвам всяка възможност да бъда в различните региони на страната и да се запозная на място с проблемите на хората” – коментира още посланикът на САЩ.
 
Фондацията „Америка за България” работи в момента за развитие на културния туризъм и според дипломата тази област тук има голям потенциал.