/ iStock

България ще бъде регионален център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа, съобщават от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

През  септември предстои създаването на работна група, която ще постави началото на интеграцията в сферата на недвижимото културното наследство между България, Румъния, Северна Македония, Черна гора, Албания и Турция.

Спиращо дъха светлинно шоу озари крепостта „Баба Вида“

Инициативата е на френските културни институти в София и Букурещ, посолствата в двете столици, НИНКН и школата "Шайо" към Центъра за архитектура и наследство в Париж. Чрез нея страните от региона ще работят заедно за опазването на недвижимото културно наследство и ще търсят европейско финансиране за общи проекти.  

"През последните 100 г. отношението към недвижимото културно наследство се промени. То вече не принадлежи само на гражданите на отделните държави, а е глобална историческа и културна ценност, която трябва да бъде опазена, показана и адаптирана към модерното време, така че да я съхраним и предадем на следващите поколения", коментира директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Експерти от България, Румъния и Франция вече обсъждат първите теми на регионално сътрудничество -  морските курорти през ХХ век и културният обмен по река Дунав. Архитектурното наследство от миналия век беше специална тема и по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

"Социалистическите курорти" в Югоизточна Европа отдавна привличат интереса на изследователите и туристите като уникален свидетел за културната среда и живота до падането на Берлинската стена. Част са от все още ненаписаната европейска история на морските курорти, която започва в далечната 1760 г., допълват от НИНКН.

За първи път у нас представят „Енциклопедия Свещените места на България“

Освен че свързва най-много държави в света - 10, Дунав е много повече от обикновен транспортен коридор. Реката е маршрутът на културен диалог, в който градовете по поречието взаимно си влияят и се променят във времето. 

Френският център за архитектура и наследство работи с 31 държави по света, но най-дългогодишното му партньорство е с България. НИНКН и Екол дьо Шайо организират повече от 20 години специализирани курсове за архитекти. Към тях ще се присъединят и архитекти от страните, участващи в инициативата.

БТА