/ Община Видин
Светлинно шоу озари крепостта „Баба Вида“, съобщиха от Общината. Събитието се организира по случай Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни.

Община Видин

Празникът събра в Крайдунавския парк хиляди жители и гости на Видин. Многобройните зрители преживяха незабравима вечер и се насладиха на родния ни фолклор и традиции, потопиха се в мистиката на древния ритуал нестинарство и бяха завладени от спиращо дъха светлинно шоу.

Община Видин

Община Видин

Сред присъстващите бе и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. Началото бе поставено с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и Градския духов оркестър.

Във Видин отбелязват Деня на река Дунав със светлинно шоу

Той е заключителна проява по проекта „Сватба по Видински - модерен прочит на автентичните сватбени ритуали“ на Общинския културен институт „Дунав“. Проектът е подкрепен по Програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“.

Община Видин

Вечерта продължи с нестинарски танци в рова на средновековната крепост „Баба Вида“. Върху огнената жарава танцуваха Илиян Йорданов и дъщеря му Мария Йорданова, които чрез представянето на древния езически обичай отправиха молитва към небесните сили за сполука и плодородие.

Община Видин

Пазени от иконата на Св. св. Константин и Елена, покровителите на нестинарите, и под звуците на гайда и тъпан баща и дъщеря изпълниха мистичните движения на древния танц, в началото на който жаравата традиционно се прекосява на кръст и продължава с характерната ситна и равна стъпка на ритуалното ходене върху горящите въглени.

Община Видин

Кулминацията на вечерта бе грандиозно светлинно шоу, което преобрази средновековната крепост „Баба Вида“. Феерията от светлинни ефекти, съчетани с фантастичния музикален съпровод и пищната заря, бе празник за всички сетива.

Община Видин

Община Видин

Събитията, посветени на Деня на река Дунав, са организирани от Община Видин и Event Masters, със съдействието на Местната комисия за борба срещу противообществените проява на малолетни и непълнолетни.

Община Видин

Днес е следващата проява от културния календар на Общината. За втора поредна година се отбелязва Джулай морнинг по подобаващ начин. Началото на събитието е в 21:00 часа, а малко по-късно на сцената до крепостта ще бъдат и специалните гости - Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и Северозападняците.