България отбеляза 146 години от Освобождението си от османско иго. Денят е обявен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и с Решение на Народното събрание от 5 март 1990 г. Ето и как преминават честванията по повод 146 години от Освобождението.


Шипка

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник на България.

3 март шипка
БГНЕС

3 март шипка
БГНЕС

Честването на връх Шипка започна в 11:30. В началото на тържествата президентът Румен Радев прие почетния караул на представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което митрополит Киприан и митрополит Григорий отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на отечеството.

Почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България отдадоха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Радев и Желязков произнесоха слова пред Паметника.

шипка 3 март
БТА

"Днес е ден на памет. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, днес е ден за памет, благодарност и разбира се национална гордост", каза Желязков пред журналисти в град Шипка.

желязков шипка
НС пресцентър



 

Президентът Румен Радев произнесе реч пред Паметника на свободата на Шипка по повод Националния ни празник 3 март.
 


„Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на Националния ни празник. Тук на увенчания с вечна слага връх подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо, с войните от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България”, заяви държавният глава.

Румен Радев
БТА


Кулминация на тържествата за Трети март: Тържествена заря-проверка в София

София

Пред паметника на Незнайния воин в столицата се проведе традиционната церемония по издигане на Националното знаме на Република България.

софия военен ритуал
БТА


В нея участваха представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа. На церемонията присъства премиерът Николай Денков.

софия военен ритуал
БГНЕС


След това бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на президентството.

Кулминацията на тържествата по повод 146 години от Освобождението на България бе тържествената заря-проверка, която освети небето над центъра на София.

заря
БТА


На пл. "Народно събрание" се събраха представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите.

В строя бяха знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, съобщиха от Министерството на отбраната.
 

Трети март София
Булфото

 

В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията често заглушават разума, всички ние - българските политици, трябва да бдим над суверенитета на Родината. Всички ние – българи, трябва да повярваме в собствените си сили, за да можем да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на Отечеството.
Румен Радев



Трети март
БГНЕС


Познаваме ли българските национални символи

Освобождението на България беше отбелязано тържествено в цялата страна.

Бургас

Пред сградата на Община Бургас отбелязаха 146 години от Освобождението на България от османско иго с тържествен ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Из централните пешеходни улици на Бургас, облечени в традиционни носии момичета от фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“, раздаваха на минувачите български флагчета. Инициативата за подаряването на 3000 знаменца на жителите и гостите на града е на общинската администрация.

бургас 3 март
БТА


Стара Загора

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха в паметното шествие „За Свободата... Да развеем българското знаме!“ и пренесоха на ръце 300-метров български трибагреник, като извървяха пеша разстоянието от три километра от центъра на града до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Това е мястото, където през 1877 г. се водят най-кръвопролитните и решителни битки за освобождаване на Стара Загора, а хиляди опълченци загиват, за да спасят Самарското знаме.

стара загора 3 март
БГНЕС


Пловдив

С молебен и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на руските освободители на хълм Бунарджика в Пловдив започнаха честванията сутринта. Празничният ден завърши на пл. „Централен“ с тържествена проверка - заря, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив.

3 март пловдив
БТА

3 март пловдив
БТА

Плевен

С посрещане на началника на щаба на Пето бригадно командване полк. Пламен Маринов от почетния караул в Плевен на площад "Възраждане" започна тържественият ритуал по повод 3 март. Стотици плевенчани на различна възраст бяха дошли, за да почетат паметта и делото на героите, дали живота си за свободата на България.

Благоевград

С шествие и издигане на националното знаме в Благоевград отбелязаха 146 години от Освобождението на България. Празничният ден в града започна при градинката пред градския стадион, където е паметната плоча в чест на посрещането на бойния освободителен отряд на IV Мариуполски полк, предвождан от майор Иван Павлович Орлински. След ритуала започна шествие по улица „3-ти март“ в града до площад „Македония“, водено от Представителния оркестър на сухопътните войски.

Варна

С военен ритуал и издигане на националното знаме във Варна започна тържественият ден. Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на воините, загинали за освобождението на България. Вечерната програма включва празничния концерт спектакъл и тържествена заря-проверка.

Кърджали

Шествие на представителните блокове на учебните заведения в Кърджали беляза началото на тържествената програма, на 3 март. То бе водено от кмета Ерол Мюмюн, гвардейци и мажоретки. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Освободителите в Градската градина, кърджалийци се поклониха пред саможертвата на отдалите живота си за свободна България на колене, с едноминутно мълчание.

Кюстендил

Кюстендил тържествено отбеляза 146 години от Освобождението. Празникът се състоя пред паметника "Булаир", където беше издигнато националното знаме на България. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя, а народни представители, представители на местната власт, на архиерейското наместничество и много граждани сведоха глави пред паметта на загиналите за свободата на България.

Ловеч

Тържественото отбелязване на празника събра граждани и гости на Ловеч на площад „Тодор Кирков“ в града. Пред паметника на войводата се състоя гражданско поклонение и военен ритуал по полагане на венци и цветя. Беше отдадена почит и на „Кървавия камък“ в кв. „Дръстене“, на Белия паметник, Алеята на българо-руската дружба, Черния паметник и паметника на Гложенеца в парка „Стратеш“.

Монтана

За празника в центъра на Монтана се стекоха над 2000 души, които носеха национални знамена, а някои бяха облечени и в национални носии и четнически униформи от времето Възраждането. По случай празника имаше и митинг на централния площад „Жеравица“, издигане на националното знаме, поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение, панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и концерт.

Перник

Десетки перничани се събраха пред Двореца на културата, за да почетат подвига на героите, борили се за свободата. Под звуците на химна на Република България бе издигнат националният флаг.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА/БГНЕС