Кулминацията на тържествата по повод 146 години от Освобождението на България бе тържествената заря-проверка, която освети небето над центъра на София. 
 

Трети март София
Булфото

На пл. "Народно събрание" се събраха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка беше бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.
 

заря
БТА


В строя бяха знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, съобщиха от Министерството на отбраната.
 

Трети март София
Булфото

Днес честваме нашия непреходен национален идеал за свобода, единение и държавност, каза президентът Румен Радев в речта си по повод 146 години от Освобождението на България на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“.

Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на войните от всички народности, които сложиха край на петвековното османско иго, призова държавният глава.
 

В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията често заглушават разума, всички ние - българските политици, трябва да бдим над суверенитета на Родината. Всички ние – българи, трябва да повярваме в собствените си сили, за да можем да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на Отечеството.
Румен Радев


 

Трети март
БГНЕС

Трети март не само удържа на натиска благодарение на своя огромен морален заряд на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на здравия български корен. Защото празникът ни не е единствено отзвук от Освободителната Руско-турска война, не отразява само победата на бойното поле, Трети март не е само датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят, заяви Радев.

Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, каза още президентът.

Трети март София
Булфото

Държавният глава подчерта, че 3 март е поставил заслужен венец на подвига на българските опълченци, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденците – завета за свободна, единна и европейска България. От Трети март започва нашата държава, заяви Радев и посочи, че днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна величава историческа дата.
 

Трети март
БГНЕС

"В нашето тревожно време, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината", допълни той и призова да повярваме в собствените си сили и да обединим усилията си, за да градим свободна България.

"Вечна слава на героите! Да живее България!", заключи президентът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС