/ iStock/Getty Images
Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички държави членки на Европейския съюз. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Бойко Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

АстраЗенека преговаря и с Япония, Русия, Бразилия и Китай за доставка на ваксина срещу COVID-19

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри, Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите членки.

На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината COVID-19 на Университета в Оксфорд. Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС.

ЕС ще купи предварително до шест обещаващи ваксини срещу COVID-19

България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция.