БСП: Моралният и политически кредит на ГЕРБ и управляващата коалиция е изчерпан
БСП: Моралният и политически кредит на ГЕРБ и управляващата коалиция е изчерпан / Sofia Photo Agency, архив

Вашият морален и политически кредит е изчерпан. Така се обърна към управляващата коалиция и в частност към ГЕРБ Кристиан Вигенин в декларация от името на ПГ на "БСП лява България".

"България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетентността и паразитите във властта и от вас зависи да спре безвремието, да отидем на избори и нека народът прецени кой ще управлява след това", заяви той.

Реформаторите виждат надежда за съставяне на кабинет в изказването на Борисов

Вигенин посочи, че българският парламент не е ангажиран във формирането на политическите цели, които страната иска да постигне в рамките на първото българско председателство на Съвета на ЕС, посочва БТА.

"Когато решенията се взимат еднолично или в съвсем тесен кръг, често под чужда диктовка; когато няма диалог нито с гражданите, нито с нас, техните представители в парламента; когато европейската и външната политика на България е фокусирана върху обслужването на частни, лични или групови интереси, провалите следват един след друг", зави той.

Депутат от БСП обвини Даниел Митов в корупционна схема

БСП определя действията на външния министър Даниел Митов около кандидатурата на България за поста главен секретар на ООН като "двойна игра, некомпетентност, открит саботаж на Ирина Бокова и неравностойни сделки с националния интерес в полза на Кристалина Георгиева", които се били увенчали с "грандиозен провал".

Вигенин отбеляза и доброволния отказ от присъствие в Съвета за сигурност на ООН в полза на чужда държава, и намеренията на министър Митов да предлага хора в секретариата на ООН с тайни писма в последните дни от своя мандат. "Ще отнеме години преди страната ни да се възстанови от ударите, които понесе от собственото си правителство, премиер и външен министър", заяви той.

Вигенин напомни, че страната ни трябва да излъчи кандидатура за еврокомисар и изрази надежда, че независимо от развитието на политическата ситуация, новата кандидатура ще бъде резултат от разговори и консултации между политическите сили, а не едностранно и силово наложена, без дискусии от управляващите.