Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет
Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет / БГНЕС
Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет
91647
Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет
  • Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет

Реформаторският блок взе третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, даден от президента Росен Плевнелиев.

На срещата с държавния глава се появиха четирима депутати и в отсъствието на лидерите на партиите във формацията съобщиха, че няма да го върнат. Въпреки че неколкократно от ГЕРБ заявиха, че няма да ги подкрепят за правителство, от блока щели да поискат разговор с лидера на партията Бойко Борисов.

И допълниха, че нормално било премиерът да е от ГЕРБ.

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет
netinfo

Миналата седмица в аванс Реформаторският блок се срещна с Патриотичния фронт и получи подкрепата им. Такава обаче не дойде от ГЕРБ и Найден Зеленогорски съобщи решението:

"Очевидно е, че няма реформаторско мнозинство в парламента и отиваме на избори. Единодушно беше решението. Колегите от Патриотичния фронт каза, че биха ни подкрепили, но веднага след това колегите от ГЕРБ ясно казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на този парламент".

След това обаче лидерът на СДС Божидар Лукарски се противопостави на решението и поиска да се прави опит за съставяне на кабинет.

Христов: 19 години автентичната десница не е получавала шанс за мандат

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет
netinfo
Днес сутринта последва нова среща в Реформаторския блок. След нея в президентството се появиха Румен Христов, Костадин Марков, Борислав Великов и Александър Христов. И взеха третия мандат.

"Смятаме, че този парламент не е изчерпал възможностите си и, че може да се търси реформаторско мнозинство за съставяне на ново правителство. За нас отговорността, която се струпва на нашите плещи е огромна и искам да подчертая, че автентичната десница не е получавала мандат от 19 години", каза Румен Христов.

Представите на ДБГ и Народна партия „Свобода и достойнство" така и не се появиха, но според Христов това нищо не означавало.

"Вие виждате представители на парламентарната група на Реформаторския блок, а не лидерите. Ако бяха дошли лидерите на РБ, които са в кабинета на Бойко Борисов, щяхте да кажете, че сме службогонци и, че идват тук, за да си запазват местата", допълни той.

Взелите мандата обясниха, че ще поискат в рамките на тази седмица среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да търсят отново подкрепа. Срокът, в който трябва да стане ясно ще има ли ново правителство, е понеделник.

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет
netinfo

Мандатът на РБ е последната възможност за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент. ГЕРБ и БСП вече върнаха мандатите за правителство.

Плевнелиев връчи мандат за кабинет на ГЕРБ, Борисов го върна(ВИДЕО/СНИМКИ)

БСП върна мандата за съставяне на нов кабинет (ВИДЕО)

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят Министерски съвет при тази парламентарна конфигурация.

ГЕРБ няма да участва при съставянето на правителство в рамките на този парламент

От БСП настояват още след оставката на кабинета "Борисов 2" за провеждането на предсрочни избори.

Миналата седмица от Реформаторския блок разговаряха с ГЕРБ.

Реформаторите се отказаха да съставят кабинет

СДС: Позицията на РБ за връщане на мандата не може да бъде официална

След като стана ясно, че от партията на Борисов не подкрепят нов кабинет в този парламент, представители на Блока заявиха намерения да се откажат от мандата, но други техни колеги изразиха несъгласие с тази позиция.