Борисов постави условия за подкрепа на реформаторите
Борисов постави условия за подкрепа на реформаторите / снимка: Министерски съвет

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, възможността да оглави правителство с мандата на Реформаторския блок (РФ). Той заяви, че ГЕРБ дължи среща на РФ и Патриотичния фронт.

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет

"Няма да минат няколко месеца, трябва да се съберем да говорим пак. Благодаря им за успешната работа в много направления - казва го цяла Европа", добави той.

Основен мотив за евентуална подкрепа обаче би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време - да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха", бе позицията на премиера Борисов.

Кунева: РБ е избраната политическа сила, на другите две беше връчен мандат по закон

„Единственото изключение, за което си заслужава да се оттегли малко във времето и то само с толкова, колкото е до приемането на избирателния закон. Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система - 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии - като народът иска, няма да ги има", категоричен беше Борисов.

Той отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание „да се шикалкави" и допълни:

„Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: Ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот".

Борисов отново подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват, „иначе всеки излиза, хейтва, говори каквото си иска, лъже, мами".