Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ.

Лидерът на партията и премиер в оставка Бойко Борисов взе и върна проучвателния мандат. Борисов така и не отговори дали би подкрепил Реформаторския блок, ако те опитат да съставят кабинет.

Плевнелиев връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ Борисов го върна веднага (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Борисов за пореден път поиска президентът Росен Плевнелиев заедно с новоизбрания държавен глава Румен Радев да съставят заедно служебно правителство, което да излъчи еврокомисар. И допълни, че ГЕРБ няма да номинират човек за поста.

Плевнелиев връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ Борисов го върна веднага (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Още преди дни от най-голямата парламентарна група в Народното събрание обявиха, че ще върнат мандата.

Сега предстои президентът да връчи мандат на БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също няколко пъти вече заяви, че от столетницата няма да правят правителство в това Народно събрание. Нинова бе категорична, че БСП настоява за предсрочни избори, като от партията дори предложиха и дата - в края на март.

БСП: Трябва да има предсрочни избори и датата да е 26 март

Плевнелиев връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ Борисов го върна веднага (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

По Конституция президентът трябва да даде и трети мандат за съставяне на кабинет, като той го връчва на парламентарно представена партия по свой избор. След провеждането на КСНС за политическата ситуация във вторник Плевнелиев изрази убеждението си, че потенциалът на настоящото Народно събрание не е изчерпан.

Плевнелиев: Вярвам, че 43-ото НС не е изчерпало своя потенциал

"Въпреки изрично декларираните намерения на първата и втората по големина политически сили да върнат веднага връчения им мандат, продължавам да се надявам и да работя за това, че все още е възможно да бъде реализиран третият мандат и да не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза", каза Плевнелиев.

Той ще връчи третия мандат "след много размисъл, допълнителни консултации и разговори" на тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за съставяне на правителство.

Симеонов: Длъжни сме да вземем мандата за кабинет, ако такъв ни бъде връчен

От Патриотичния фронт заявиха, че са готови да поемат ангажимента за правителство, като се аргументираха, че това е техен дълг.

Димитър Делчев, РБ: Ясно е, че възможностите за кабинет в 43-тото НС са изчерпани

От своя страна Реформаторският блок заяви, че ще излъчи ясна позиция след заседание на Изпълнителния си съвет. От коалицията все пак смятаха, че трябва да се търси вариант за формиране на кабинет в настоящия парламент, но признават, че потенциалът му вероятно е изчерпан и ще се върви към предсрочни избори.

Борисов: Дължа подкрепа на Патриотите и Реформаторите, ако решат да направят кабинет (ВИДЕО)

Плевнелиев връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ Борисов го върна веднага (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след заседанието на КСНС във вторник, че дължи подкрепа на реформатори и патриоти, ако решат да съставят правителство, но от неговите думи стана ясно, че партията му няма да предлага членове на бъдещ Министерски свет в рамките на настоящия парламент.

Обрат: ГЕРБ няма да подкрепи друго правителство в рамките на този парламент

Ден по-късно обаче позицията на ГЕРБ претърпя обрат и председателят на партийната парламентарна група Цветан Цветанов каза, че няма да подкрепят правителство на когото и да е в 43-тото НС. Аргументи от партията намериха в обсъждането на Бюджет 2017 и различията, които лъснали при дебатите по финансовия закон.

Така вероятността за предсрочни парламентарни избори се увеличава.

След заседанието на КСНС бе изтъкнато, че е имало принципно съгласие за предсрочни избори в края на март - началото на април, при положение, че парламентът няма възможност да излъчи правителство.

Плевнелиев може да назначи служебно правителство. Но той не може да разпусне Народното събрание и да насрочи избори, тъй като Конституцията не му позволява да прави това в последните три месеца от мандата си. Насрочването на дата на избори е правомощие на новоизбрания държавен глава Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 19 януари.